Skattemeldingen 2018: ikke betal mer enn du skal

Nå er det den tiden av året igjen. Det er vår i lufta, dagene blir lengre, og ute yrer det av liv etter en lang og tung vinter. Et annet sikkert vårtegn er skattemeldingen. Her får du noen tips til hvordan du effektivt kan gå frem for å ordne skattemeldingen i tide. Så kan du heller bruke tiden din på alt annet våren har å by på.

Inneholder skattemeldingen riktig informasjon?

Skatteetaten fyller ut skattemeldingen din automatisk ut fra den informasjonen de har tilgjengelig. Du må likevel gå over og se at det som står der stemmer.

«Å sjekke at skattemeldingen stemmer er de potensielt best betalte timene i løpet av året. Feil informasjon kan nemlig bli svært dyrt. Både i form av fradrag du går glipp av og eventuelle skattesmeller», forteller Håvard Solheim, spareekspert i Kron.

Din livssituasjon bestemmer i hvilke fradrag du har krav på. Har du fått barn, kjøpt hus eller hytte eller blitt pensjonist i løpet av 2017 må du passe ekstra godt på. Du kan ha rett på fradrag du ikke får hvis informasjonen ikke er riktig utfylt.

Hvis du er student har du kanskje flere forskjellige arbeidsgivere i løpet av året og/eller ujevn inntekt fra år til år, så pass på at inntekten er riktig oppført.

Har du vært i det gavmilde hjørnet og gitt en gave til en av disse organisasjonene , har du også rett til fradrag

ASK, IPS eller BSU

Hvis du har kontoer som ASK, IPS eller BSU, må du følge med på at du får de fradragene du skal.

«Kron sørger for at våre kunders beholdninger på ASK blir riktig innrapportert til Skatteetaten, men det er alltid lurt å kontrollere opp mot årsoppgaven», sier Solheim.

For IPS og BSU, får du henholdsvis 24 % og 20 % fradrag på skatten fra det du sparte i 2017. Det gir 9 400 og 5 000 kroner hvis du sparte maksbeløpene.

Få med deg viktige datoer

Skattemeldingen for formue- og inntektsskatt, lønnstakere og pensjonister kommer 4. april. Da har du frem til 30. april på å endre og levere den inn, eller søke om utsatt frist. Se alle viktige datoer for skattemeldingen her . Skatteetaten har laget en veileder for å hjelpe deg med å få riktig skatt. Her finner du blant annet en fradragsveileder

Har du fordelt pengene slik du bør? Ta Sparetesten og få svaret på kun fem minutter.