Webinar: Hvordan få mer utbetalt i pensjon?

Alt du trenger å vite, på under en halvtime

Pensjon er lønnen du skal leve av når du slutter å jobbe. Har du som nordmenn flest innskuddspensjon så kan du med noen enkle grep gi deg selv større økonomisk frihet og en fremtid å glede deg til.​

Se om du kan flytte pensjonen til Kron

Se webinaret her:

Krons Håvard Solheim og Balder Vestad gir deg svar på:

• Hvordan funker egentlig pensjon for deg i privat sektor?​

• Hvilke 2 grep bør alle ta?​

• Hvor mye betyr det? Vi regner på det for deg!​

Håvard Solheim​
Pensjonsekspert

Balder Vestad
Programleder

Topp 10 spørsmål og svar fra webinaret

Svar: Ja, det er store forskjeller. Prisen på forvaltningen er ikke nødvendigvis et tegn på kvaliteten. Det man ser er gjerne at globale indeksfond historisk har slått de fleste pensjonsprofiler som man kan velge. Du finner alle pensjonsprofiler hos de store aktørene her:

- Avkastningsportalen privat

og vil du sammenligne dette med hva du finner hos Kron kan du bruke www.kron.no/fondsliste

Svar: Om kompensasjonssatsen din er 0,50 % kommer dette på toppen av sparingen fra arbeidsgiver. Eksempel: Du har en saldo på 100 000 kr, årlig sparing på 10 000 kr og en kompensasjonssats på 0,5 %. Da vil du få innbetalt 10 500 kr til Egen Pensjonskonto, og vi trekker kostnader for 0,2 % (200 kr). Da sitter du igjen med 10 300 kr i sparing, kontra 10 000 kr dersom du forblir hos arbeidsgivers aktør (forskjellen vil øke med saldoen din).

Svar: Vi mangler foreløpig informasjon om hvor mye arbeidsgiver sparer for deg, og dette hindrer oss fra å levere tall som kan gi mening for deg for senere beregninger. Det forventes at dette er på plass ila neste år og at vi da kan koble oss opp ordentlig.

Svar: Dette er et spørsmål som først og fremst avhenger av din situasjon. Relevante faktorer er tidshorisont.

Fond forventes å ha høyere avkastning enn lånerenten. Når du nedbetaler på lån er avkastningen på dette lik renten på lånet (fratrukket rentefradrag). Så på papiret om man har god økonomisk situasjon, lav gjeldsgrad og lang tidshorisont så vil ofte fond være et bedre alternativ. Vi har en sparetest i appen vår som gir indikasjoner basert på dine parameter på dette spørsmålet.

Svar: Fondssparing er enkelt og automatisk, og du kan tilpasse sparingen underveis. Derfor mener vi det er et godt alternativ, men det finnes folk som sverger til andre spareformer som nedbetaling av gjeld, bankkonto og sparing i egen bolig. Det viktigste er at spareformen er tilpasset din situasjon og økonomi.

Svar: Er du usikker er fondssparing en fin start, da kan du snu og tilpasse underveis. Egen Pensjonssparing vil i høy grad basere seg på fondssparing, og du kan spare i fond uten at du nødvendigvis låser pengene til pensjon. Eneste løsningen (med mindre du er selvstendig næringsdrivende) som låser pengene og hvor du setter inn selv er IPS (der kan du maks spare 15 000 kr, du får 22 % av det du sparer i fradrag på skatten og betaler 22 % på hele beløpet når du tar uttak).

Svar: Det avhenger av forventet levealder for ditt årskull. Er du gammel eller har særordninger vil det nok ikke har for mye å si. Dersom du er ung vil det nok bety at du må jobbe lengre for å få samme pensjon fra staten som du ville fått før forslaget. Om man da vil pensjonere seg tidligere blir egen sparing enda viktigere.

Svar: Vår anbefaling i Kron er 100 % aksjer til du minst er 57 år, og det vil være det samme som ekstra offensiv. Her må vurdere om du tåler at det svinger mer underveis.

Svar: Vi får ikke gitt en konkret anbefaling, men det finnes mange fondsløsninger med mindre risiko som allikevel kan gi bedre avkastning enn å ha pengene på banken. Ofte burde man kanskje teste litt først med mindre beløper - for man forventer jo at det at du tar litt risiko vil være bedre for pengene dine. Du kan legge inn i parameterne at du er redd for risiko i Kron, og få en sammensetning av fond som passer din situasjon og økonomi. Husk også at innskuddspensjon tilpasser seg selv, og du vil få en dårligere forventet pensjon om du skrur ned risikoen for mye.

Svar: Det blir vanskelig å gi et konkret beløp på dette, og det varierer også rundt din alder. Men er du født etter 1963 skal AFP beregnes basert på 4,21 % av inntekt opptil 7,1 G (840 000 kr). Så det er kanskje et godt sted å starte med sparingen, at hvis du tjener 500 000 kr så må du spare ca. 21 000 kr i året. Da må du i teorien også ta inn tapt AFP for tidligere år.

Men på slutten av dagen så er dette et spørsmål om hva du kan og vil spare. Og det viktigste er nok at du sparer underveis.

Last ned Kron-appen til din mobil

Norges best likte investeringsapp

Derfor flytter tusenvis pensjonen til Kron

Hvorfor pensjon i Kron?

Avtale med Akademikerne Pluss

Hvis du er medlem i en foreningen i Akademikerne Pluss har du tilgang til rabatter på fond i Kron og en av Norges beste pensjonsavtaler.

Sjekk dine fordeler og priser