Myteknusing – så lite trenger du for å bli en god investor

Det finnes en del veletablerte antagelser om hva investering er, hvem det er for og hvordan investering «skal» gjøres. Her skal vi ta for oss åtte typiske myter og slå et slag for Krons grunntanke: at gode investeringer er for alle.

Myte 1: «Du må kunne masse for å bli investor»

Nei, det stemmer ikke.

Hvis du har lyst til å prøve å finne det neste milliardselskapet, og investere tidlig i aksjene, da må du kunne litt. Det samme gjelder hvis du prøver å fastslå det ideelle tidspunktet for å investere i et spesifikt selskap. Da konkurrerer du med en haug av eksperter og datamaskiner over hele verden som bruker all tiden sin på å analysere aksjemarkedet.

Heldigvis finnes det enklere måter å investere på. Som å investere i aksjefond. Da får du i praksis noen andre til å gjøre denne jobben for deg.

For folk flest er fond den enkleste måten å investere i aksjemarkedet på. Da blir pengene dine forvaltet av eksperter og investert på dine vegne i de aksjene som fondet består av – uten at du selv trenger å løfte en finger.

Det er for eksempel veldig vanskelig å velge feil om du velger et globalt indeksfond. Pengene vil følge utviklingen i aksjemarkedet, noe som historisk sett har vist seg å være lønnsomt over tid.

Det betyr at du kommer til å eie litt av mange av verdens største selskaper (som Apple, Google og Tesla) – og, enkelt sagt, tjene penger på at de tjener penger.

Myte 2: «Du må være steinrik»

Nei, da. Du må ikke ha et visst beløp på konto eller kontor på Aker Brygge for å være «kvalifisert» til å investere – eller for å få noe igjen for det. Investering er for alle, ikke bare dem som allerede har masse penger.

Det hjelper naturligvis å ha mye å rutte med fra før. La oss si at investeringene dine stiger med ti prosent i verdi. Om du har gått inn med millioner eller hundrelapper har i så fall mye å si, med tanke på hva verdiøkningen betyr i kroner og øre.

Men noen hundringser er likevel mer enn nok til å komme i gang med fondssparing.

Veldig mange av oss har mulighet til å plassere for eksempel 300 kroner i måneden i et fond – slik at de potensielt kan vokse raskere enn de for eksempel ville gjort på en sparekonto.

Tre veldig forskjellige mennesker har på hver sin medalje der det står "Investor #1"
Hvordan ser en investor ut? Akkurat sånn som deg og meg – og disse tre.

Det kommer helt an på din økonomiske situasjon og hvor mye du har råd til å sette til side.

Som et generelt råd kan vi si at du bør prioritere å nedbetale forbrukslån og kredittkortgjeld, og ha nok penger på konto til å dekke løpende utgifter. Men har du litt til overs utover dette, eller har penger stående på sparekonto, kan det være lurt å investere noe av det – sånn at pengene dine potensielt kan vokse fortere.

En god tommelfingerregel er å enkelt og greit investere det du har lyst til – og det du kan.

Små kroner kan bli store med tiden, og tiden er din venn – særlig når det gjelder langsiktig sparing i fond.

Myte 3: «Risiko er alltid negativt»

Nei. Uten risiko blir det verken tap eller gevinst! Det er å ta risiko du forhåpentligvis får betalt for, ved å investere pengene dine.

Likevel er det viktig å være klar over at det kan gå begge veier. Større risiko kan gi større gevinst – men også større tap. Også når risikoen regnes som lav, er det alltid en mulighet for at du kan tape noe av det du investerer.

Det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen – sånn at det skal mye til for at det går ordentlig skeis. For eksempel å sette til side bare en mindre del av sparepengene dine til de mest risikable investeringene.

Men så lenge du investerer i en form for aksjefond, er det lurt å være forberedt på at aksjemarkedet svinger – uansett hva slags risikoprofil det aktuelle fondet har.

Ulike typer investeringer er forbundet med ulik grad av risiko. For eksempel har rentefond lavere risiko enn aksjefond, som igjen kan ha lavere risiko enn å handle aksjer enkeltvis – litt avhengig av strategi og hva slags selskap det er snakk om (her er det også store forskjeller).

Hvis det er en dupp eller et fall i markedet – og du ikke har mulighet til å vente og se om det går opp igjen – kan investeringene være mindre verdt når du tar ut pengene enn da du satte dem inn.

Myte 4: «Pengene blir låst i lang tid»

Nope, ikke nødvendigvis. Det kommer an på hva du investerer i.

Joda, hvis du kjøper eiendom, kunst eller gullbarrer, er det ikke bare-bare å få tilbake på investeringen i form av penger på konto. Når det gjelder aksjer og fond, så er det lurt å tenke langsiktig – men det er ikke det samme som at pengene dine er fastlåst hvis du trenger dem.

Hvis du trenger å ta ut pengene fra et fond, kan du vanligvis få dem tilbake på kontoen din i løpet av en uke. De er altså litt mer utilgjengelig enn hvis du har dem i banken. Men de er på ingen måte låst fast.

Nei, det kan være lurt å unngå å investere penger som du plutselig vil trenge.

I mange tilfeller – for eksempel at bilen må på verksted eller du får en lekkasje på badet – kan du vente noen dager med å betale. Da kan du i prinsippet bruke penger du har investert i et fond til å ta den uforutsette regningen.

For slike situasjoner kan det imidlertid være bedre å ha en bufferkonto – i stedet for å måtte selge deg ut av fondet på det som potensielt kan være et dårlig tidspunkt.

Selger du deg ut, må du også etter hvert ta stilling til når du eventuelt skal kjøpe deg inn igjen. Det kan være veldig vanskelig, og det er fort gjort at du går glipp av noen veldig gode dager, måneder eller år. Det kan ofte ødelegge for den langsiktige avkastningen på investeringen din.

Derfor: Hvis du kan håndtere utgiftene dine med andre midler, er det lurt å la penger du har i et fond bli stående der.

Myte 5: «Investering er vanskelig»

Vi skal ikke fortelle deg hvor tilgjengelig du opplever at investering er, men det vi med sikkerhet kan si er at det er mye enklere i dag enn det var for bare noen få år siden.

Akkurat som med strømming av film, serier og musikk, er det laget svært enkle løsninger for investering, der du uten problemer kan investere fra mobilen og PC-en – raskt og enkelt.

Har du ennå ikke kommet i gang, kan det være naturlig å starte der du (sannsynligvis) allerede har pengene dine. Du kan nemlig investere via banken din, men det finnes også en rekke apper som strømlinjeformer investeringsprosessen – ofte med lavere kostnader.

Hos Kron tar det bare et par minutter å sette opp en investeringskonto . Alt du trenger å gjøre er å svare på noen spørsmål om deg og din økonomi – slik at vi blir kjent med deg og kan gi deg så gode råd som mulig.

Sjekk litt rundt – og se hvilken aktør du er mest komfortabel med å starte investeringsreisen sammen med.

Myte 6: «Du må time investeringen perfekt»

Å vite akkurat når markedet skal opp eller ned er utrolig vanskelig. Selv ekspertene har vekslende hell med dette.

Mens du venter på den perfekte timingen, kan markedet like godt løpe fra deg. Ikke overtenk det: Det beste tidspunktet du kan starte med investering er sannsynligvis akkurat nå!

Aller først: Det er bedre at pengene får tid i markedet, enn at du prøver å time perfekt når du går inn med pengene.

Hvis aksjemarkedet som helhet vokser i verdi, får du i så fall med deg utviklingen. I tillegg får du «rentes rente-effekten» – der du ikke bare får avkastning på det opprinnelige innskuddet, men også på den verdiøkningen du har fått fra før.

Når det er sagt: Hvis du ikke vil gå inn med alt på en gang, er det lurt å sette opp en spareavtale med et fast trekk. Da vil innskuddene fordele seg over gode og mindre gode tider i markedet – og det reduserer også risikoen for at du «kjøper på topp».

Det å sette penger i fondet i seg selv er enkelt – og tar bare noen få minutter – enten du vil investere et engangsbeløp eller opprette en spareavtale.

Myte 7: «Alle bør spare i fond»

Selv om vi og mange andre eksperter anbefaler å komme i gang med fondssparing, er det ikke sånn at dette nødvendigvis er riktig for alle. Hvilken situasjon du er i akkurat nå vil ha mye å si for hvordan du bør disponere pengene dine.

Hvis økonomien ikke tillater at du setter av litt hver måned, bør du først se om du kan komme litt mer ovenpå før du vurderer å investere.

Har du dyre forbrukslån eller kredittkortgjeld, er det alltid lurt å kvitte seg med dette først, før du prioriterer å investere.

Og som nevnt kan det også være fornuftig å vente dersom du vet at du vil trenge pengene i nær fremtid.

La oss si at du vet at du snart skal pusse opp badet, kjøpe bil eller må dekke andre kostnader. Hvis du ikke har tid til å la pengene vokse med markedet – eller du vet at du er bundet til å selge deg ut igjen på et bestemt tidspunkt – er kanskje ikke aksjefond det beste alternativet akkurat nå.

Når det er sagt, finnes det også alternativer som å sette pengene i et rentefond – som kan gi bedre rente enn du får i banken, og som derfor kan være et godt alternativ for sparing på relativt kort sikt.

Myte 8: «Se på andre, og gjør som dem»

Dette kan være lurt – men ikke nødvendigvis.

Nå som stadig flere kommer i gang med investeringer og fondssparing, kan det være lett å kjenne på litt investerings-FOMO (altså: «fear of missing out»).

Det du ikke vet er om venner, kollegaer eller slektningene gjør gode investeringsvalg. Selv om noen har tjent masse på å kjøpe aksjer i et fremadstormende teknologiselskap eller en ny og populær kryptovaluta, er det ingen garanti for at det samme vil skje deg.

Også er det ofte mye enklere å skryte av investeringer som går bra og «glemme» å fortelle om de som går rett vest.

Gå til neste del – der vi ser på hva du kan investere i, og hvilke fond det er lurt å velge Tilbake til hovedsiden

Last ned Kron-appen til din mobil

Norges best likte investeringsapp

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Les mer om risiko ved investering