Den hemmelige ettåringen — Egen pensjonskonto

I dag er det ett år siden Egen pensjonskonto ble innført. Visste du at noen tastetrykk nå kan gi deg mer enn tusen kroner ekstra i måneden som pensjonist?

Penger å hente for folk flest

For nøyaktig ett år siden fikk du muligheten til å selv velge pensjonsselskap dersom du jobber i privat sektor og har innskuddspensjon. Egen pensjonskonto heter ordningen, som ikke akkurat høres veldig spenstig ut, men som kan bety mye for pensjonstilværelsen din. En helt gjennomsnittlig nordmann i starten av 30-årene vil kunne få mer enn 150.000 kroner ekstra i pensjon ved å flytte fra en av de vanligste pensjonsselskapene til et rimeligere alternativ. Det betyr over 1000 kroner ekstra utbetalt, hver eneste måned, som pensjonist.

Enklere enn mange tror å ta pensjonsgrep

Ett år senere er det kun fire prosent av 1,5 millioner arbeidstakere som har tatt et aktivt valg med pensjonen sin. Det er trolig flere grunner til dette. For det første tar det tid å endre vaner. Nordmenn har vært vant til at pensjonen ordnes av arbeidsgiver, og at det derfor ikke er noe vi trenger å ta stilling til. For det andre synes mange at pensjon både er litt kjedelig og det kan oppfattes som vanskelig og tidkrevende å sette seg inn i. Brukeropplevelsen er enkel, men informasjon om ordningen har forblitt en godt bevart hemmelighet for folk flest.

Sett av noen minutter i dag

Dersom du har jobbet, eller jobber i privat sektor er det like enkelt å bytte pensjonsselskap som å bytte strømselskap. På ettårsdagen er rådet mitt å bruke et par minutter på følgende tre steg:

  1. Sjekk hvor mye du betaler for pensjonen din ved å logge deg inn på norskpensjon.no
  2. Sjekk om det finnes rimeligere alternativer på finansportalen.no .
  3. Hvis du finner et selskap med en lavere pris enn det arbeidsgiver betaler får du mellomlegget i ekstra pensjon. Du kan enkelt bestille flytting, resten ordnes av det nye pensjonsselskapet du har valgt.

Det er du som bestemmer

Det er ikke sånn at alle bør bytte, men du burde benytte forbrukermakten til å ta et aktivt valg. På bursdagen til en utmerket, men lite kjent pensjonsordning, kan vi glede oss over at vi har fått en ordning andre land misunner oss, som flytter makten fra pensjonsselskapene til forbrukerne.