Hvor mye bør jeg spare i fond?

Dette spørsmålet får vi ofte på chatten vår i Kron. Det finnes utrolig mange forskjellige svar, og de avhenger hvordan situasjonen din er. Vi skal allikevel forsøke å hjelpe deg litt på veien, og under finner du noen punkter du kan tenke på.

Betal ned dyr gjeld først

Før du beveger deg over til punkt to er dette det aller viktigste å få på plass. Har du gjeld som er dyr, det vil si at renten er høy, burde du ikke spare i fond. En høy rente er alt som er over 5,5 %. Grunnen for dette er at du vil gjennom sparte rentekostnader ved nedbetaling ofte få en høyere utvikling enn det fond kan gi.

Ha en bufferkonto

Du burde ha en bufferkonto i en eller annen form. For de som er kommet veldig langt kan dette være gjennom rammelån eller boligkreditt. Men for de aller fleste betyr dette penger som skal stå på bankkonto. Størrelsen av en slik konto kan gjerne være mellom 1-2 månedslønninger. En annen måte å finne den riktige størrelsen på bufferkontoen kan være å tenke på alt som kan gå galt og som du vil trenge penger til. Ryker både oppvaskmaskinen og bilen samme uke burde du kunne ordne begge deler ved hjelp av bufferkontoen.

Sett penger du trenger snart på en egen bankkonto

Penger du trenger om ett til to år burde stå på en bankkonto. Disse burde du ikke putte i noe fond fordi du ikke har tid til å sitte gjennom et eventuelt fall i markedet. Får vi er skikkelig krise vil det gå 2-4 år før pengene har samme verdi som før det startet å falle. Da kan drømmen eller nødvendigheten din bli forskjøvet, eller at du i verste fall selger deg ut på et dårlig tidspunkt.

BSU er bra og burde fylles opp

BSU gir en ekstremt bra rente og du får skattefradrag på det du setter inn. Fondssparing klarer ikke å konkurrere med dette, spesielt fordi BSU ikke har noe risiko. Så har du muligheten til å spare i BSU, pass på å fylle denne opp hvert år.

Når du har dekket alle punktene skal resten inn i fond

Forutsatt at du har lang sparehorisont på pengene som er til overs nå, skal disse inn i fond. Synes du det er skummelt å putte alt sammen inn med en gang, kan du dyppe tåa ned i vannet litt forsiktig først med å ta en mindre sum eller en ambisiøs spareavtale.

Vil du få en mer konkret indikasjon på hvor mye du burde spare i fond kan du teste sparetesten som du finner i appen!

Se alle nyheter