Råd til den som blir spurt om råd

Du som kan litt om aksjer og fond, blir ofte sett på som omgangskretsens investeringsorakel. Men hva svarer du egentlig når de spør?

«Har du noe tips til hvor jeg skal putte pengene mine?»

Spørsmålet kommer oftere enn det om sommerferieplaner eller treningsvaner. Det føles i hvert fall slik om du har litt mer enn gjennomsnittet peiling på finans eller investeringer. Da blir du raskt oppfattet som omgangskretsens økonomiske orakel. Du blir jevnlig bedt om råd til hva man skal gjøre med arven eller bonusen eller sparepengene sine?

Selge bruktbil til venner?

Det er ikke lett å si nei når gode venner spør. Men hva skal man svare på spørsmål om pengeplasseringer? Det er ikke alltid man har lyst til å bli ansvarlig for andres investeringer og risiko. Hvem vil vel «selge bruktbil» til venner?

– Jeg synes det er vanskelig gi investeringstips for det er en risiko knyttet til å investere uavhengig om det er fond eller enkeltaksje, sier bachelorstudent på Handelshøyskolen BI, Andrea Kring.

Mange er redd for at det er risikabelt å kjøpe fond og aksjer, mens andre er redd for å komme inn for seint, mener Andrea Kring, Valentina Gandolfi og Mathias Vollan. Foto: Anita Arntzen

Frykten for å gjøre feil

Masterstudent på Handelshøyskolen BI, Valentina Gandolfi har tidligere investert litt i noen enkeltaksjer for å lære og følge med selskapene fremover, og hun har også deltatt i aksje-NM. Hun mener det er forskjellige typer folk som ber om råd.

– Det er de som ser for seg en type fast sparing i fond etter hvert. Og så er det andre bekjente som ser på aksjer og fond mer som å «spille på børsen», at de tenker at de pengene de investerer må de også ha råd til å tape, og det gjør nok at enkelte kvier seg, sier hun.

– Jeg tror en del folk ikke tør å kjøpe aksjer og fond fordi de er redde for å tape penger, og ofte kan det være vanskelig å forstå risikoen bak en aksje eller et fond, sier Valentinas studiekollega, Mathias Vollan.

Inntrykket de økonomi-kyndige har er at mange unge ønsker å kjøpe aksjer og fond. De hører om venner som har tjent bra penger på det, og de leser i avisene at børsene kun peker oppover, samt at veldig mange økonomer liker å spå en «lys fremtid». Men at mange er usikre på om de kan nok eller tør. Når de får spørsmål om hvordan man kommer i gang, prøver de å være litt pedagogiske.

Aksjekonkurranser som Fantasyfond, podkaster eller fondstjenester er et godt sted å begynne for å skaffe seg mer kunnskap mener BI-studentene. Foto: Anita Arntzen

– Jeg pleier å si til de som ønsker råd, at et trygt sted å starte er å kjøpe ett eller flere fond som har en bred eksponering på tvers av både land og sektorer. Da sitter man ikke med alle eggene i en kurv dersom uforutsette hendelser skulle inntreffe, og det blir generelt litt enklere å sove om natten, sier Vollan som selv sparer et fast beløp i et bestemt fond med mye teknologiaksjer.

Globale indeksfond er typiske eksempler på denne typen fond, med bred eksponering på tvers av både land og sektorer.

  • Et globalt indeksfond prøver å kopiere utviklingen til en bestemt børsindeks.
  • En børsindeks er en samling selskap som alle er registrert på samme sted, for eksempel Oslo Børs.
  • Forvalterne av indeksfondet prøver å få den samme avkastning som børsindeksen de måler seg mot. Den vanligste børsindeksen et globalt indeksfond måler seg mot er MCSI World .
  • Når du investerer i et globalt indeksfond spres pengene dine i tusenvis av selskaper over hele verden, og i ulike sektorer og valutaer. Denne spredningen gjør også at risikoen blir lavere enn om du investerer i enkeltaksjer.

Melk og brød

Det de fleste vet, er at det er få snarveier til rikdom. Det fins ikke noen sikre kort eller idiotsikker oppskrift du kan anbefale de som er usikre. Men det går jo an å si noe generelt om det å putte pengene andre steder enn i banken:

– Mange kommer seg aldri til å åpne sparegrisen og begynne med fond og aksjer. Men det er dyrere å vente. Det å komme i gang er nesten viktigere enn hvor du putter pengene. I Kron er vi opptatt av å senke terskelen for første investering, våre kunder bruker i snitt et par minutter på å sette opp en fondskonto. Jeg tror hovedgrunnen til dette er at vi har bygget en brukervennlig app, og at vi bruker et språk folk flest forstår, sier investeringsrådgiver Håvard Solheim i Kron.

Det er viktigere å komme i gang med sparingen enn å vente på rette tidspunktet mener investeringsrådgiver Håvard Solheim i Kron.

Han mener man generelt bør anbefale folk å ta en titt på sin egen økonomi først. Du bør helst ikke ha for mye dyr forbruksgjeld. Du bør ha råd til å sette av litt penger. Og du bør ha tålmodighet til å spare pengene en stund.

Man bør også vurdere sin egen risikovilje.

– Jeg vil si at det å spare i globale indeksfond er som å kjøpe melk og brød. Det er næringsrikt og sikkert, men ikke alltid så spennende. Kryptovaluta eller enkeltaksjer på andre siden er mer som en skikkelig søt dessert, smaker godt, men kan også være litt usunt, sier Solheim, og legger til:

– For mange er det å skulle velge fond et stressmoment i seg selv, hvordan vet jeg om jeg velger riktig? Videre har de dårlig med tid til å sette seg inn i fond, men de er selvfølgelig interessert i å få mest ut av pengene sine! I Kron benytter de fleste kunder seg av våre skreddersydde fondspakker. Dette er fordi de liker å vite at sparepengene er godt ivaretatt. Ved bruk av teknologi kan vi tilby investeringskompetanse som før var forbehold de med mye penger til lave priser. Fondspakkene våre har en stor andel globale indeksfond og en mindre del rente- og faktorfond.

Se alle nyheter