Trenger spareavtalen din litt ekstra kjærlighet?


Håvard Solheim, produktsjef i Kron

Når jeg får spørsmål om hvorfor det er lurt å investere, vil svaret mitt alltid være at det hjelper deg med å bevare og utvikle pengene dine på sikt. At pengene utvikler seg betyr at du får mer å rutte med. Å bevare pengene går ut på å sikre at de ikke blir mindre verdt etter inflasjon og skatt.

Spareavtalen bør vokse i takt med inflasjonen


Inflasjon betyr på godt norsk at prisene øker. Du har enten vært så heldig å få oppleve det, eller fått høre fra en eldre slektning, om den gode gamle tiden når krone-isen faktisk kostet en krone. Nå koster den ca. 27 kroner, dette er et eksempel på inflasjon. Men inflasjon er ikke bare viktig for pengene du har spart, det er også viktig for din spareavtale – den burde du også bevare i takt med prisøkninger.


Hvorfor skal jeg spare mer?

Som eksemplet med krone-isen viste, så får du ikke like mye for en krone nå som du gjorde før i tiden. Det samme gjelder når du skal kjøpe fond.

Hvis du sparte 2000 kroner i måneden for 30 år siden, burde du med 2 prosent inflasjon spare 3622 kroner i dag for å få like stor effekt.

Hvor mye skal jeg øke spareavtalen med?

I Norge styrer Norges Bank etter noe som kalles inflasjonsmålet, det betyr at de forsøker å holde prisøkningen til 2 prosent årlig. Dette er også et fint mål for en årlig økning av spareavtalen, og vil fungere de aller fleste år. En annen måte å gjøre det på er å øke sparingen med like mye som du prosentvis får i lønnsøkning. Da kan du også justere etter de årene du får lønnsøkning, og de årene det ikke er tilfelle.

Hvilken effekt har en slik økning?

Den enkleste måte å forklare effekten av økning på er å vise til et eksempel:

Se for deg to personer hvor den ene øker spareavtalen sin med 2 prosent årlig, og den andre ikke gjør det. De starter begge å spare 2000 kroner i måneden, og sammenligner avkastningen sin, som har vært helt lik på 5 prosent årlig. Etter 20 år vil personen som ikke justerte for inflasjon ha en forventet saldo på 822 000 kroner, mens den som justerte for inflasjon vil kunne forvente en saldo på 966 000 kroner.

Som du ser kan det være mye å hente på å gi spareavtalen litt ekstra kjærlighet. Du kan enkelt justere det månedlige sparebeløpet ditt i appen eller på på nettsiden.

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil