Trenger spareavtalen din litt ekstra kjærlighet?


Håvard Solheim, produktsjef i Kron

Når jeg får spørsmål om hvorfor det er lurt å investere, vil svaret mitt alltid være at det, over tid, vil kunne hjelpe deg med å få mer ut av pengene dine. Det neste jeg ofte sier er at det kan lønne seg å ha en fast spareavtale, gjerne på lønningsdagen, så du nesten ikke merker at pengene går ut av konto. Men visste du at spareavtalen også bør justeres opp etter hvert som lønn og andre priser rundt oss øker? Ellers risikerer du at spareplanen din blir mindre verdt over tid.

Spareavtalen bør vokse i takt med inflasjonen

Inflasjon betyr på godt norsk at prisene øker. De siste årene har vel de fleste av oss fått erfare at prisene har steget ganske mye. Det er det samme prinsippet som ligger bak når en eldre slektning prater i vei om den gode gamle tiden når krone-isen faktisk kostet en krone. Nå koster den ca. 30 kroner, dette er et eksempel på inflasjon. Men inflasjon er ikke bare viktig for pengene du bruker, det er også viktig for sparepengene dine. For å sørge for at du kan kjøpe like mye for sparingen din den dagen du trenger pengene, kan det være lurt å øke sparebeløpet nogenlunde i takt med det ting koster, hvis man har mulighet til det.


Hvorfor skal jeg spare mer?

Som eksemplet med krone-isen viste, så får du ikke like mye for en krone nå som du gjorde før i tiden. Det samme gjelder når du skal kjøpe fond.

Hvis du sparte 2000 kroner i måneden for 30 år siden, burde du med 2 prosent inflasjon spare 3622 kroner i dag for å få like stor effekt.

Hvor mye skal jeg øke spareavtalen med?

I Norge styrer Norges Bank etter noe som kalles inflasjonsmålet, det betyr at de forsøker å holde prisøkningen til 2 prosent årlig. Dette er også et fint mål for en årlig økning av spareavtalen, og vil fungere de aller fleste år. En annen måte å gjøre det på er å øke sparingen med like mye som du prosentvis får i lønnsøkning. Da kan du også justere etter de årene du får lønnsøkning, og ikke justere de årene det ikke er tilfelle.

Hvilken effekt har en slik økning?

Den enkleste måte å forklare effekten av økning på er å vise til et eksempel:

Se for deg to personer hvor den ene øker spareavtalen sin med 2 prosent årlig, og den andre ikke gjør det. De starter begge å spare 2000 kroner i måneden, og sammenligner avkastningen sin, som har vært helt lik på 5 prosent årlig. Etter 20 år vil personen som ikke justerte for inflasjon ha en forventet saldo på 822 000 kroner, mens den som justerte for inflasjon vil kunne forvente en saldo på 966 000 kroner.

Som du ser kan det være mye å hente på å gi spareavtalen litt ekstra kjærlighet. Du kan enkelt justere det månedlige sparebeløpet ditt i appen eller på på nettsiden.