3 % fall i aksjer, og det går bra!

Usikkerhet rundt handelskrig har sendt globale indeksfond ned med ca. 3 %. Etter en fantastisk start på året kjenner du deg kanskje igjen i at fondssparing kan være risikosport, og lar deg friste av uttaksknappen. Vi har valgt å gjøre det stikk motsatte i Kron – det er nå kjøper vi mer aksjer til kundene våre. Spareekspert Håvard Solheim forklarer deg hvorfor!

Hvordan tar dere slike beslutninger?

I Kron følger vi det som kalles et taktisk markedssyn. Dette er bygget opp av diverse indikatorer som sier om vi skal ha mer, mindre eller normal fordeling mot aksjer. Helt siden begynnelsen av 2018 har denne indikert at vi burde ha mindre aksjer enn normalt. Derfor har alle kundene våre utenom de med tema Indeks hatt litt mindre aksjefond enn de normalt sett skal ha på sikt. Men nå tilsier vår modell at vi skal ha normalt med aksjefond i sammensetningene, forteller Håvard.

Hæ? Men er ikke det veldig dumt nå som aksjer faller?

-Nei, det synes vi ikke. Grunnen til dette er at momentum, som er en av indikatorene vi måler, har snudd til positiv. Denne indikatoren forteller oss hvordan trenden i aksjemarkedet er. Historisk har nemlig avkastningen gjennomsnittlig vært 6 % når denne indikatoren er positiv og – 6 % når den er negativ. Samtidig har også sentralbankene i verden kommet på banen og signaliserer lavere renter. De som investerer i aksjer gnir seg i hendene når renten er lavere og kursene øker, sier Håvard.

Har dere glemt handelskrig og BREXIT?

-Nei, det har vi ikke glemt. Allikevel kan det være lurt å prøve å legge det litt bort. Det vil alltid være farer som truer i horisonten, og det er som regel ikke de kjente farene som utgjør den største trusselen. I et godt fungerende aksjemarked skal kjente hendelser være reflektert i kursene. Derfor får man umiddelbare fall når det kommer ny informasjon, og da er det som regel allerede for sent å selge.

Håvard forklarer at de virkelig store fallene kommer når få eller ingen vet om katastrofen som inntreffer. Et godt eksempel er finanskrisen, hvor dårlig strukturert gjeld ble oversett av de fleste.

Så, helt konkret – hvordan kjøper dere mer aksjer?

-Vi tar pengene som vi har plassert i trygge investeringer og kjøper mer aksjer for disse. Dette gjør vi slik at kunden samtidig får justert sin tilpasning og da er bedre rustet mot fremtidige fall.

Hva burde jeg gjøre?

-Ikke få panikk og husk på tidshorisonten din. Hvis du skal spare til pensjon og er 40 år er ikke dette noe du burde tenke på. Hvis du plutselig snart skal bruke pengene vil det uansett være lurt å tenke på at disse snart burde tas ut og kanskje sette i gang med dette før enn senere.

-Men hvis du blir usikker på markedet kan du vite at du alltid kan ta kontakt med oss på chatten, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan, avslutter Håvard.