3 feller du bør unngå ved pensjonssparing

Mange synes pensjon virker innviklet. Vi har samlet tre typiske feller som gjør at pensjon kan føles mer komplisert enn det må. Unngår du disse fellene er du på god vei til å kunne leve ut drømmene som pensjonist!

Du har for mye gjeld

Det er vanskelig å komme nærmere god pensjon hvis du ikke fokuserer på å nedbetale gjelden du har. Det er greit å være så gjeldsfri som mulig når du går av med pensjon. Inntekten vil som regel gå ned litt, og det ikke blir like lett å betjene gjeld uten din vanlige inntekt.

Du venter med å spare

Mange blir overrasket når de ser hvor lite de får i pensjon. En felle er å vente med å spare og tenke at «noen andre» tar seg av det, men vi er nemlig ikke garantert 60-70 % av lønnen i pensjon slik som før. Hvis du begynner å spare tidligere kan du spare litt mindre i måneden enn hvis du starter sent med samme sparemål. Da vil nemlig rentes-rente effekten påvirke det opprinnelige sparebeløpet over lengre tid. Rentes-rente er når utviklingen på det opprinnelige sparebeløpet begynner å tjene penger.

Denne modellen illustrerer hvordan pengene dine vil utvikle seg med IPS (Individuell Pensjonssparing) hvis du sparer 500 kr i måneden fra du er 30 år versus 40 år, til du er 67 år. Den forventede saldoen er før inflasjon.

Forskjellen er stor, og derfor oppfordrer vi til å begynne med sparingen tidlig. Da er du på god vei til å sikre deg en romslig pensjonstilværelse, og du unngår hurtigsparing i de senere år.

Les også: Er IPS egentlig noe for deg?

Du sjekker ikke avtalen din

I dag utgjør pensjon fra Folketrygden 30-60 % av lønnen din, avhengig av hva du har tjent og antall år du har jobbet. Videre får du tjenestepensjon, som er pensjonen du får fra arbeidsplassen din. Minstekravet er på kun 2 %. Det utgjør en stor forskjell mot for eksempel 7-8 %, som noen arbeidsplasser tilbyr. Resten må du spare selv. Hvor stort beløp du skal spare er avhengig av hvordan du ønsker å leve som pensjonist, hvor lenge du skal være i jobb og hvilken pensjonsordning du har på jobben. Derfor er det smart å sjekke opp avtalene du har, kanskje gjøre endringer eller legge til en bedre spareavtale, slik at du er bedre rustet for en god pensjonisttilværelse. På Norsk Pensjon sine nettsider så kan du sjekke hvor mye pensjon du har fra arbeidsgiverne dine i dag.

Lurer du på om Individuell pensjonssparing er noe for deg? Sjekk her!