5 grunner til å slutte med sparekonto

Sparekonto kan være et godt alternativ for sparepengene. Faktisk har rundt 200 000 nordmenn mer enn 1 million kroner på sparekontoen. Men er dette egentlig smart?

1. Du taper penger

Hvis du har 200 000 kr på sparekontoen taper du 2 490 kr hvert år. Det høres kanskje rart ut? Ja, du får ca 1 % renter av banken, men pengene taper ca 2 % verdi hvert år på grunn av inflasjon og du må betale 23 % skatt på renteinntektene.

Fond og aksjer kan svinge i verdi, men på sikt forventer man at utviklingen er høyere. For et aksjefond er tommelfingerregelen at det øker med gjennomsnittlig 7 % i året. Da kan du tjene 5 523 kr etter skatt og inflasjon istedenfor.

2. Lavere skatt versus høyere avkastning

Ja, du får lavere skatt ved å ha pengene på bankkonto. Men i 2017 kom aksjesparekonto (ASK) som gjør at du kan utsette skatten på fond som har minimum 80 % aksjer så lenge de står på en ASK. Hvis du investerer 200 000 kr i 2018, lar det stå i 20 år med en forventet avkastning på 7 %, kan du sitte igjen med 773 900 kr. Dersom du velger å ta ut pengene må du kun betale 30,6 % skatt av det du har tjent, ikke det totale beløpet. Selv etter skatten vil du sitte igjen med 620 750 kr.

3. Få kontroll over de etiske valgene og dine interesser

Vet du egentlig hva pengene dine brukes til? Bankene bruker penger som står på sparekontoer til utlån uten at du vet til hvem og hva. Dermed har du liten kontroll på det etiske aspektet. Hvis dette er viktig for deg kan investering i fond også gi deg muligheter til å velge hva som er viktig for deg uten at det går utover avkastning. Du kan for eksempel velge fond som fokuserer på miljø , teknologi eller likestilte selskaper .

4. Sjekk selv

Hvis du er interessert i å se hva dine sparepenger kan bli til i Kron, bruk et minutt og se selv her !

5. Bli oppdatert

Liker du å være oppdatert? Ved å spare fond med Kron vil du alltid få interessante oppdateringer på hva som faktisk skjer i verden og med selskapene du er investert i. Slik vil du alltid være oppdatert på viktige hendelser og ha oversikt over pengene dine. Det er også gøy!

Hvis du er nysgjerrig på om du bør investere i fond så les mer her eller avtal et telefonmøte med en av våre Spareeksperter via chatten.