4 tips til hvordan du investerer i fond

Det siste året har flere dyppet tærne i investorbassenget. Siden starten av Corona har nordmenn kjøpt fond for 25 milliarder kr og fått igjen en gevinst på 46 milliarder kr. Er du en av dem? Her er noen investeringstips til deg.

Test fondssparing her

Rekordmange nye investorer under Corona

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn har kjøpt aksjer for 16 milliarder kr og fond for 25 milliarder kr det siste året. Dette inkluderer også pensjon som investeres i fond og aksjer. Pensjon er den største delen av investeringene til folk flest. Så hvis du er i jobb er du allerede investor på grunn av pensjonssparing fra arbeidsgiver.

Pass på å ikke bli lurt av «raske penger»

Rekordnivå på investeringer er bra, særlig fordi lave renter og høy prisvekst gjør sparekontoen til et tapsprosjekt, men dessverre ser man at gambling tendenser og uvitenhet gjør at mange taper penger. Det er lett å få forventning om rask gevinst når man ser avkastningen andre får, men det viktigste er å lære seg hvordan man investerer på en bærekraftig måte over tid.

4 tips til hvordan du velger de riktige investeringene for deg

1. Bestem hvor mye du kan og vil spare

Det første spørsmålet du må stille deg er hvor mye du kan sette av i måneden. Er det skrapet på kontoen fem dager før lønning, må du først sjekke om det er kostnader du kan kutte, og ikke minst, om du vil det.

2. Tenk på hva du sparer pengene til

Skal pengene brukes snart eller om noen år? Fondssparing har lite for seg hvis målet er å bruke pengene til en jordomseiling neste år, da er bankkontoen en bedre løsning. Fondssparing er særlig bra for mer langsiktige mål, som for eksempel å kjøpe drømmehuset. Er du i 40-årene er det også smart å sette av ekstra mot pensjonstiden.

3. Ha is i magen

Noen synes det er gøy å prøve å «time markedet», det betyr å selge aksjer når de er på topp og kjøpe dem på bunn. Det er få som får til dette, selv ikke profesjonelle aksjemeglere. Det krever motivasjon, kompetanse og ikke minst tid da du må følge med hele tiden. I Kron setter vi pengene dine i forskjellige selskaper, valutaer, og verdensdeler gjennom globale indeksfond. Dette betyr at du blir mindre påvirket når markedet svinger. Det kan kanskje være fristende å flytte pengene når du ser at saldoen går ned, men husk at markedet alltid går opp igjen. Den tusenlappen du ikke bruker i dag, kan bli til 2000 etter 10 år i fond.

4. Sett opp faste spareavtaler

Ved å spare jevnt, for eksempel ved å sette opp et fast beløp i måneden, vil du over tid få maksimalt ut av rentes rente-effekten. Rentes rente-effekten betyr at du får «dobbel gevinst» både på pengene du har satt inn og på avkastingen du får på dem hvert år. Det er også lurest å la pengene stå hele tiden, da unngår du kostnadene ved å kjøpe deg inn og ut av fond. Hvis du i tillegg tar ut pengene når markedet går ned risikerer du å tape avkastning.

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil