5 smarte tips for god økonomi etter julestria

Julen er over og et nytt år er her! Desember er en dyr måned for de aller fleste, men januar er en gylden mulighet for å rydde opp i lommeboken. Vi har samlet 5 enkle sparetips for å komme ajour med økonomien slik at du er bedre rustet for et nytt år.

Få oversikt over økonomien din

Det kan være lurt å ta en gjennomgang av økonomien din nå som det nye året er her. Kanskje du må justere litt på budsjettet ditt, eller lage deg et hvis du ikke allerede har det? Et godt tips er at budsjettet inneholder en oversikt over sparing og nedbetaling av eventuell gjeld. Det viktigste er å prioritere nedbetaling av dyre kredittkortgjeld og forbrukslån. Med et budsjett blir sjansen for overforbruk mindre, og mulighetene for sparing bedre.

Selg og kjøp brukt

Hva med å ta en opprydning hjemme og møte det nye året økonomisk rustet og ryddig? Det du ikke trenger eller vil ha, er det sikkert noen andre som ønsker seg. I mens du først er i gang med gjenbruk, hva med å sjekke om det du allerede planlegger å handle på salg finnes tilgjengelig brukt? Du kan sette deg et mål om at alt du tjener skal settes av til sparing! Hva med å spare til pensjon, i fond eller kanskje til noe helt annet?

Start månedlig sparing

Individuell pensjonssparing (IPS) og fondssparing har blitt populære sparemetoder, og det med god grunn. Se hvordan dine penger kan utvikle seg med månedlig sparing i IPS her , og med fondssparing her . Hvis du ikke har hoppet på fondsbølgen enda kan du se på det nye året som en spennende mulighet til å begynne!

Les også: Fondskuppet du ikke må gå glipp av

Bruk og bytt julegavene

Planlegg når du skal bruke og bytte julegavene allerede nå, enten det er på behandlinger eller kjøp slik at du ikke «kaster» bort penger. Dersom du fikk noe du egentlig ikke trenger eller allerede har er det smart å sjekke byttereglene. Pass på å returnere eller bytte før fristen er ute. Hvis du er for sent ute kan du jo se på muligheten for å selge det du ikke vil beholde selv?

Handle på salg

Enkelte årstider betyr salg, og perioden rett etter jul er en av disse. Hvis du for eksempel vet at du trenger ski til påske, vær tidlig ute og se om du kan finne dette på salg. Det er mye penger å spare ved å tenke langsiktig. Kanskje årets sommerferie blir rimeligere om du booker allerede nå?

Lurer du på om du bør nedbetale gjeld eller spare mer? Ta sparetesten vår her og få svar på kun fem minutter!