5 ting å huske på før du investerer i neste bolig

Eiendom er fortsatt svært attraktivt i Norge. I følge Eiendom Norge har prisene steget nesten hver måned hittil i 2018. Men hva bør du tenke på før du kjøper neste leilighet eller hus?

1. Selge før du kjøper?

Det kan være dumt å selge før du kjøper. I en del situasjoner kan du ende opp med å bli desperat og gjøre et dårligere kjøp enn nødvendig. Spesielt gjelder det for deg med spesifikke krav til din nye bolig slik at du vet hva du har råd til.

2. Invester for verdiøkning

Du kan få mye igjen for å fikse små feil før visning av nåværende bolig. Med enkle grep som å få på plass uferdige lister, reparere døren som knirker eller male i salgsvennlige farger, kan potensielle kjøpere få bedre inntrykk av boligen din. Kostbare renovasjonsprosjekter som bad eller kjøkken er det derimot ikke sikkert du får noe igjen for.

3. Ikke gå i meglerfella

Det er lett å velge den første og beste eiendomsmegleren. Men be alltid om flere prisvurderinger av boligen din. Slik sjekker du de ulike meglernes lokalkunnskap og servicenivå. Du ser også om de vil kunne holde det de lover om pris og kostnader.

- Les også: Er det risikosport å kun investere i eiendom?

4. Ikke overse felleskostnader

Har borettslaget høye fastrenter? Da bør du sjekke når fastrentekontrakten løper ut slik at du eventuelt kan nedbetale lånet og slipper å betale mer i rentekostnader enn nødvendig.

5. Ikke overgå egen kjøpeevne

Det er fort gjort å bli ivrig i kjøpsprosessen. Men du bør være klar på hva dine økonomiske grenser er. Det kan være lurt å gå på visninger på boliger som ligger litt under grensen din. Da har du mulighet til å gå litt opp hvis du blir ivrig i budrunden.

Tenk også over hvor mye lån du har råd til med din livsstil. Et lån begrenser din økonomiske frihet. Banken bestemmer hvor mye lån du kan få, men sjekk også om dette samsvarer med hva du faktisk kunne tenke deg.

Bytte av bolig er alltid spennende. Det er snakk om store investeringer. Med disse fem tipsene i bakhodet har du ekstra gode forutsetninger for å bli fornøyd med din nye bolig.

Har du penger til overs etter boligbyttet? Vet du hva du skal gjøre med pengene? Sparetesten gir deg svaret i løpet av et par minutter.