5 tips for å unngå gjeldsfella

Tenker du på å begynne å spare i fond? Eller investerer allerede? Uansett er det viktig å få kontroll over gjelden man har. Det er nemlig lett å havne i en gjeldsfelle der du hele tiden blir liggende etter med større rentebeløp på lån enn avkastning på sparing.

I utgangspunktet er det alltid en god idé å nedbetale gjeld, og spesielt på lån med høyere rente enn hva du forventer i avkastning på fondssparingen din. Da står du bedre rustet mot endringer i renten på lånene dine og du tåler nedgang i aksjemarkedet. Les våre tips for hva du bør gjøre før du starter fondssparing.

Forbrukslån

Nedbetal alle forbrukslån før du sparer i fond. Rentene på et forbrukslån er nemlig ofte over 15 %, og det er mye høyere enn hva du kan forvente i avkastning på fondsparingen din.

Renten

Hva er renten på gjelden din? Hvis du for eksempel har en høy fastrente, bør du også investere i fond som gir høy avkastning. Dette er fond med høyere risiko så du bør samtidig ha råd til å spare på lengre sikt. Du burde alltid sørge for at forventet utvikling på fondssparingen din er høyere enn renten på gjelden.

Gjeld sammenlignet med inntekt

Gjelden din bør ikke være mer enn bruttoinntekt x5. Om det er tilfellet anbefaler vi å prioritere nedbetaling av lån før du begynner med fondssparing. Dette er en tommelfinger regel for å vite om du klarer å håndtere en bratt renteøkning på lånene.

Gjeldsgrad

Dersom du eier bolig anbefales ikke en gjeldsgrad over 75 % av verdien. Om du for eksempel har en bolig til en verdi på 4 millioner, burde ikke lånet være høyere enn 3 millioner. Dette er for at du skal ha større spillerom hvis du får behov for å utsette avdragene en periode.

En følelse av trygghet

Oppfyller du punktene ovenfor? Men sitter likevel igjen med en følelse av usikkerhet? Hvis du er redd for økte renter eller synes det er ubehagelig med gjeld kan det være lurt å betale ned noe mer av gjelden. Du bør likevel tenke på tidspunktet du nedbetaler gjeld, og spesielt ikke nedbetale gjeld etter eller når markedet faller. Om du velger å spare i fond bør du uansett føle at du har råd til å spare på sikt – også dersom renten skulle øke.

Ta gjerne kontakt med våre rådgivere på chatten hvis du er usikker på om fondssparing er det rette for deg.