7 tips for å ta opp økonomi med partneren

For de fleste er økonomi et vanskelig tema å ta opp med kjæresten, samboeren eller ektefellen. Allikevel er samtaler om økonomi noe vi alle burde ha, helst jevnlig. Derfor har vi samlet syv tips til hvordan du kan ta opp økonomi med partneren din.

1. Finn den riktige stemningen

Samtaler om økonomi passer dårlig når dere har bestemt dere for å ha en romantisk kveld ute på byen. Spar den til dere begge er hjemme, helst kledd i joggebukser. Det kan være lurt å ikke ta praten med lavt blodsukker, så gjerne ha litt sjokolade i umiddelbar nærhet.

2. Start enkelt

Snakker dere sjeldent om økonomi kan det være greit å begynne enkelt. Det første dere kan gjøre er for eksempel å lage en felles sparing til neste ferietur, eller ta en felles skattejakt etter billigere strømregninger.

3. Snakk om mål

Start med å spørre hva partneren din ønsker seg økonomisk. Dette er også en fin måte å bli bedre kjent på. Kanskje det viser seg at drømmen er et kjempeflott hus eller en sportsbil! Forhåpentligvis har dere samme mål, men hvis ikke er det viktig at du respekterer drømmene til din partner.

4. Ikke utsett praten

Ikke si at dere tar det i løpet av neste uke eller til helgen. Sett et konkret tidspunkt og få det inn i kalenderen. På denne måten er begge forberedt og mentalt klar for samtalen når dagen kommer. Husk å gjøre klart det dere trenger av for eksempel regninger, kontoutskrifter eller penn og papir.

5. Vit når du skal ta opp de alvorlige tingene

Ikke ta praten om samboeravtale, gjeld og testamente når dere har hatt en dårlig dag. Spar den til en dag når praten glir lettere og dere begge er rolige. Da vil det være enklere å ta gode beslutninger på vanskelige spørsmål. Økonomi bør ikke være roten til dårlig stemning.

6. Ikke vær naive

Dessverre er det sånn i dag at ganske mange forhold tar slutt. Og er man ikke gift, kan det være vanskelig å dele verdier etterpå. Kanskje er det kun den ene parten som eier leiligheten dere bor i, mens den andre betaler for mat, interiør og andre utgifter. Det kan derfor være lurt å skrive ned hvordan alt skal fordeles ved et eventuelt samlivsbrudd. Dette er ikke tips til hvordan ta opp økonomi med en partner, men heller et tips til hva man ikke bør vente altfor lenge med å snakke om.

7. Gjør penger til noe hverdagslig

For oss økonomer er det vanskelig å si dette, men penger er i grunnen veldig kjedelig og dagligdags. Samtaler om penger skal ikke være preget av dramatikk, men av nødvendighet. Se på det litt som å ta oppvasken, det må bare gjøres. Dersom det aldri blir gjort hoper det seg opp, og det blir bare rot.