Å investere er ikke som å kjøre berg- og dalbane! 

Du har kanskje opplevd en situasjon der du snakker med en finansiell rådgiver. Han eller hun stiller deg følgende spørsmål: «Liker du å kjøre berg- og dalbane?» Det innebærer fart og spenning og kan si noe om hvor villig du er til å ta risiko. Men gir det svar på hvor mye risiko du bør ta med sparepengene dine?

- Feil bilde av hva risiko innebærer

Spørsmålet over gir kun svar på om du liker risiko eller ikke. Problemet er at risiko ikke kan sees som en størrelse. Det bør helst relateres til den aktiviteten det er snakk om. Risiko handler om å ta sjanser. Men risiko på investeringer er noe annet enn risiko som forbindes med å skulle ta en berg- og dalbane.

- Grunnen er at høyere risiko gir bedre utvikling på sparepengene dine på sikt. Derfor kan høyere risiko gi deg mer å rutte med i fremtiden. Risiko på investeringer kan derfor være positivt – også utover adrenalinkicket, forteller spareekspert i Kron, Tine L’Orsa Eriksen.

Les også: Hvorfor svinger aksjer i verdi?

Hvilken risiko tåler du egentlig?

Det avhenger av hvor lenge du ønsker å spare!

Mange vil nok svare at de ikke ønsker å ta risiko. Men sparer du på sikt, for eksempel til pensjon, så kan det å ikke ta nok risiko være negativt.

-Sparer du til pensjon via bankkontoen din vil du med sikkerhet ende opp med negativ utvikling i reelle verdier fordi utviklingen er lavere enn prisveksten, forklarer Tine.

Samtidig bør du heller ikke ta unødvendig høy risiko ved å investere i enkeltaksjer i selskap der alt ser bra ut, men der selskapene plutselig faller i verdi.

Les også: Ta Sparetesten og få svaret på hva du bør gjøre med pengene dine

- Risiko er ikke dårlig i seg selv

Med en lengre tidshorisont på sparingen din tåler du høyere risiko. Da har markedsnedganger som dem vi har så i vår liten betydning.

- Risiko er ikke dumt i seg selv. Men det er viktig å finne riktig risikonivå for din situasjon. Tommelfingerregelen er at jo lengre tidshorisont du har jo høyere risiko bør du ta, avslutter Tine.

Svarer du ja på spørsmålet om du liker berg- og dalbane er det helt topp! Men husk at det ikke gir noe godt svar på hvor mye risiko du bør ta med investeringene dine. Enten du trives best opp-ned i en berg- og dalbane eller med bena godt plantet på jorda, bør du la sparepengene dine gjøre jobben med riktig risiko i mellomtiden.

Kron stiller andre spørsmål for å forstå risikoviljen til våre kunder. De er mer direkte relatert til investeringer. Det er samtidig spørsmål alle kan svare på, uavhengig av erfaring med fondssparing. Prøv en gratis spareplan i dag og se.

Våre spareeksperter er tilgjengelig på chatten underveis hvis du har noen spørsmål.