Aksjesparekonto eller investeringsselskap: hva bør du velge?

Etter at Aksjesparekonto kom på markedet i fjor, har flere fått tilgang til fordelene med å investere i aksjer og aksjefond. Først og fremst gir det skattemessige fordeler. Men finnes det fortsatt grunn til å velge investeringsselskap?

Få samme fordeler med Aksjesparekonto som med investeringsselskap

Den viktigste nyvinningen med aksjesparekonto er at det likestiller småsparere med dem som sparer beløp i millionklassen. Investeringsselskap gir skattemessige fordeler, og mange av disse får du nå også gjennom aksjesparekonto.

Den viktigste fordelen er utsatt skatt på gevinst. Da kan du nemlig reinvestere gevinst og få enda bedre utvikling på sparepengene dine.

Forskjellen på ASK og investeringsselskap

Med aksjesparekonto slipper du unna mye papirarbeid og rapportering som kreves med investeringsselskapet. Det koster kr 5 570 å etablere investeringsselskap i tillegg til årlige kostnader med regnskapsføring. Derfor bør du investere minimum 20 millioner kroner for at det skal lønne seg i forhold til Aksjesparekonto.

Investerer du store beløp kan investeringsselskap være den beste løsningen. Du får utsatt skatt på både gevinst og utbytte. Du kan også investere i aksjer og aksjefond utenfor EØS eller i unoterte selskap, selv om det ikke gir utsatt skatt. Ønsker du å overføre aksjer og aksjefond til barna, for eksempel ved bortgang, er dette enklere med investeringsselskap. Da skatter du ikke av beholdningen.

Les mer om Kron Bedrift

Aksjesparekonto er den beste løsningen for de fleste

Det er fordi du får den viktigste skattemessige fordelen, nemlig utsatt skatt på gevinst. Fra nyttår får du også utsatt skatt på utbytte i ASK. Du kan investere i aksjer og aksjefond med minimum 80 % aksjer innenfor EØS.

Dersom du ikke har investeringsselskap, men har urealisert gevinst på eksisterende investeringer bør du flytte disse over til Aksjesparekonto før nyttår . Da slipper du nemlig å betale skatt for overføringen.

Har du investeringsselskap i dag kan du vurdere å overføre til Aksjesparekonto. En slik overføring vil først og fremst redusere kostnadene og tiden du bruker på sparingen din. Før du foretar en slik overføring bør du likevel tenke over følgende: Har du investert store beløp og sitter med mye gevinst og utbytte inne i investeringsselskapet vil du måtte skatte av dette ved en overføring. Du må derfor vurdere om det vil lønne seg i din situasjon.

Det er altså ingen fasit på hva som er best. Hvis du er usikker på hva du bør velge, er Krons spareeksperter klare til å svare på dine spørsmål.
Som kunde i Kron Privat får du automatisk aksjesparekonto. Krons spareeksperter sørger for at du til enhver tid er investert i de beste fondene for deg. Du kan også bli kunde i Kron med ditt investeringsselskap .