Året fondssparing mistet magien

De siste ni årene har det vært lett å spare i fond. Hvis du investerte i et bredt aksjefond i 2011 ville du nesten uansett ha hatt god avkastning frem til nå. Men for de som har spart litt lenger ligger 2008 og 2009 friskt i minne. Hva skjedde egentlig under børsfallet?

Børskrisen ble ikke katastrofe for alle

I mars 2009 hadde et norsk aksjefond falt med totalt 62 % og et globalt aksjefond med 50 %. Da hadde det falt jevnt siden juni 2007.

«Jeg hadde min første arbeidsdag i Formuesforvaltning 15. september 2008, samme dag som investeringsbanken Lehman Brothers kollapset. Man ble fort varm i trøya da» forteller Joar Hagatun.

Kursene falt raskt og det man trodde var vinnerfond ble fort til taperfond. Flere banker solgte investeringer som ble presentert som lav risiko, men når krisen var reell, var verdiløse. Mange som eide brede aksjefond solgte seg ut og gikk aldri tilbake til fondssparing. Skaden var skjedd og brent barn skyr ilden.

Det var allikevel noen som kom seg igjennom på andre siden. Investorene som beholdt roen igjennom fallene og kjøpte mer aksjefond underveis i fallene med de sikre investeringene. Kjennetegnet på disse investorene var at de ofte hadde rentefond. I etterkant har markedet gått meget bra, og nå har disse sparerne god utvikling.

Bli superinvestor under børsfall

Mange tror det mest logiske er å selge ut når det begynner å falle, men når slutter nedgangen og oppgangen starter igjen? Når du tror det er trygt, kan det jo plutselig ha blitt utrygt igjen. Slike forsøk er grunnen til at sparere har dårligere avkastning enn fondene de er investert i.

«Under finanskrisen var det mange som ville selge, men rådet var som vanlig å bli sittende i ro. Dette rådet fungerte like godt som tidligere og utviklingen kom tilbake igjen» sier Joar.

Det beste, som med alt annet, er å være mentalt forberedt . Nedgang kommer og det beste er å ha is i magen. De flinkeste med best resultat ser nedgangstider som kjøpsmuligheter fordi aksjer blir billigere. Du må også huske på å tilpasse investeringene til din tidshorisont. Hvis du skal spare i kun fem år har et rent aksjefond for høy risiko. Da bør du supplere med obligasjonsfond og eventuelt bankkonto for eksempel.

I Kron får du en spareplan basert på din risikopreferanse og tidshorisont slik at du er forberedt. Når det faller kjøper vi mer av de trygge investeringene, slik at du slipper å ta stilling til dette. Lurer du på hvordan våre kunder tålte aksjefallet i 2018?

Det er viktig å være forberedt på at investeringen din kan gå opp og ned til tider, men hos får du alltid oppdateringer på hva som skjer og hvorfor. Hvis det er noe du lurer på så gjerne ta kontakt med oss på chat.