Arv: 3 viktige ting å huske på

Arv kan være vanskelig. Det er mye å tenke på, og ofte står vi ovenfor store beslutninger når det gjelder eiendom, penger eller aksjesparekonto. Derfor gir vi deg tre tips til hva du bør tenke på ved et arveoppgjør.

1. Eiendom

Flere nordmenn arver eiendom. Er du en av dem må du bestemme deg for om du vil beholde eller selge eiendommen innen rimelig tid. Vurder hva som lønner seg og hva du har mulighet til økonomisk. Affeksjonsverdien kan være høy, men du bør ikke basere beslutningene dine på at dem du har arvet eiendommen fra hadde et nært forhold til den. Spør deg selv: «Ønsker jeg selv å benytte eiendommen? Er det en god økonomisk investering? Kan jeg spare skatt ved å beholde den en stund?». Hvis svaret er nei, bør du vurdere å selge eiendommen.

2. Ikke vær redd for å røre arven

Det er lett å bli sentimental rundt arvede midler og tvile på hvordan du skal bruke de. Du må derfor huske på at arvede penger eller eiendeler ikke er så annerledes enn andre verdier. Personen du har arvet fra ville nok heller sett at du bruker pengene til å oppnå drømmene dine enn at de blir stående urørt på en høyrentekonto i "evig tid":

Vi råder deg til å forsøke å legge følelsene til side og ikke være redd for å bruke pengene til noe du behøver, eller til å spare dem smart. Arv kan brukes til å oppfylle økonomiske mål og personlige drømmer!

Les også: Bør du ha testamente?

3. Sparing og aksjesparekonto

Det kan absolutt være lurt å sette pengene i fond, spesielt hvis du ikke skal bruke de med det første. Dersom du har mulighet til å spare i BSU bør du først bruke arven til å fylle opp denne. Penger du arver bør inngå som en del av din spareplan. En spareportefølje bør være tilpasset din situasjon, ikke situasjonen til den du har arvet fra. Hvis personen har eid aksjer som ikke er bra for din portefølje bør du selge dem.

Hvis du arver børsnoterte aksjer eller aksjefond utenfor aksjesparekonto (ASK) bør du vurdere å overføre til en ASK. I 2019 kan du overføre disse skattefritt. Sparingen blir mer skattegunstig når det er stående i en ASK. Les mer om fordelene med ASK her .

«Mange angrer på at de ikke tenkte på skattemessige konsekvenser da de arvet aksjer eller eiendom.» Monica W. Jotun, advokat i Formuesforvaltning Advokatfirma.

Våre spareeksperter kan gi deg råd om hva du bør gjøre dersom du står i en situasjon der du har arvet penger. Ta gjerne kontakt med oss på chatten eller send oss en epost på hei@kron.no, så hjelper vi deg!