Lene (29) hjelper tusenvis til bedre økonomi

Lene Drange (Snaponomi) er kanskje mest kjent fra «Luksusfellen» hvor hun er programleder og økonomisk rådgiver. Hun står også bak Snaponomi-kontoen på Snapchat og Instagram. Her gir hun tips og triks om økonomi til mange tusen følgere. Lene har også gitt ut to bøker og startet en egen stiftelse. I 2021 håper hun å kunne reise rundt i Norge for å lære 2.500 skoleelever mer om privatøkonomi.

Hei Lene! Når begynte du å interessere deg for sparing og økonomi?

Den startet tidlig, men for alvor da jeg flyttet til Oslo for å studere. Jeg begynte på BI for å studere økonomi (bedrift), men fant fort ut at det var privatøkonomi som interesserte meg mest. Det er dessverre et fag som er vanskelig å studere.

Hvor gammel var du da du ble investor? Og hvor startet du?

Fra jeg fikk min første jobb på sykehjem var alltid målet å fylle BSUen, men i starten av 20-årene begynte jeg så smått å kjøpe både aksjer og fond. Da studietiden var over og inntektene økte ble det flere og større investeringer.

Kan du fortelle litt om jobben i Luksusfellen? Hva er det beste og verste med jobben?

Å jobbe i Luksusfellen er en todelt jobb, vi hjelper personer ut av økonomiske problemer og vi lager TV. Det har både positive og negative sider. Deltakerne som melder seg på får ekstremt god hjelp, vi gir dem både psykologisk og økonomisk oppfølging i lang tid etter at programmet har gått på TV. De fleste har en god opplevelse og finner en løsning på problemene sine. I tillegg til dette er jeg også glad i forhandlingene vi gjør med kreditorene, det bør snakkes mye mer om gjeldsproblematikk.

I tillegg til å være programleder har du skrevet to bøker og startet en egen stiftelse. Hva er det som motiverer deg mest med jobben du gjør?

Jeg liker å gjøre nye ting, hvem i all verden hadde trodd at jeg som skulle bli revisor endte opp som forfatter? Det er også veldig gøy å se resultater av den jobben jeg gjør, for eksempel at en deltaker på Luksusfellen klarer å bli gjeldfri. Det er også ekstremt motiverende når følgere opplever mestring etter råd fra meg.

Hva er de vanligste spørsmålene du får fra folk?

Det handler stort sett om boligkjøp, fondssparing og samboerkontrakt. Jeg blir også kontaktet av folk som føler at de burde bli «smartere» økonomisk.

Du har mange prosjekter på gang, hvordan ser 2021 ut i din kalender?

Planen er å utvide Snaponomi-universet, fortsette å bygge Verdistiftelsen og forhåpentligvis besøke ca. 2.500 elever på videregående skoler i hele landet. I tillegg er det også en del foredrag og tv-opptak fremover.

Lenes tips for å få bedre kontroll på økonomien

  • Lag budsjett og finn ut av hva som kommer inn og hva som gjør ut. Det kan være smart å begynne med de store linjene, hva koster bolig, strøm, mat osv.
  • Bygg et økonomisk sikkerhetsnett i egen økonomi. Det består av 1. Å ha litt penger på bok/fond. 2. Oppdatere alle kontrakter, samboerkontrakt, husleiekontrakt, arbeidskontrakt osv. 3. Få oversikt over forsikringer (uten å være overforsikret). Når du har dette på plass, kan du sove godt om natten. Da vet du at økonomien din tåler at det skjer noe uforutsett.
  • Tenk på hvilke mål du har fremover. Vil du kjøpe bolig, hytte, ha 100.000 kr i fond, eller er det viktigste for deg å kunne dra kortet og at det alltid blir godkjent.
  • Pass på at du får mest mulig ut av pengene dine, ikke betal for mye for noe.