Betaler du for mye for pensjonen din?

Nå er det du som bestemmer over egen pensjon. Et godt valg kan bety mye når du blir pensjonist. Derfor er det viktig at du har kontroll på hva du har, og hva du du betaler. Hvis du ikke sjekker kan gebyrene spise opp mye av pensjonen din.

Tjen tusenvis på ett par minutter

Kun 1 av 10 nordmenn har sjekket pensjonen sin. Det betyr at veldig mange ikke har peiling på hva de betaler og hvor pensjonen står. I noen tilfeller kan du faktisk tape penger, dette gjelder særlig hvis du har mange små pensjonspotter fra tidligere jobber stående.

Si at du jobber i staten, men tidligere hadde en jobb i en bedrift med innskuddspensjon. Når du slutter i jobben ble pensjonen din gjort om til det som heter et pensjonskapitalbevis (PKB). Denne pensjonen betaler du selv for og blir stående hos forrige arbeidsgivers leverandør, med mindre du flyttet den.

- Når du slutter et sted betaler ikke lenger arbeidsgiver for pensjonssparingen din, prisene skrus ofte opp og du må selv stå for kostnadene. Derfor bør du samle disse hos en leverandør med lavest mulig kostnad. Jeg får sjokk når jeg hører hva kunder har betalt for pensjonskapital tidligere, i de verste tilfellene kan prisene variere mellom 0,19% og 5%, sier Håvard Solheim, investeringsrådgiver i Kron.

- I skrivende stund har Kron de laveste prisene på pensjonskapitalbevis, for deg som ikke er medlem i en fagforening. Hvis du medlem av en forening under Akademikerne Pluss får du enda litte bedre priser, der ligger vi på en solid andreplass, fortsetter Solheim

Regneeksempel pensjon

Ta Forbrukerrådets gebyrsjekk

Forbrukerrådet legger mye fokus på kostnader og gebyrer. På siden finansportalen.no har de laget en gebyrsjekk du kan ta for å unngå at pensjonspengene dine spises opp av gebyrer.

En enkel flytteprosess

Det er enkelt å flytte pensjon, og den leverandøren du velger ordner det meste for deg. Det tar kun ett par minutter og du trenger ikke engang å involvere sjefen.

Usikker på hva du har av pensjon?

Hvis du er usikker på hva du har av pensjon kan du sjekke dette via Kron.

Sjekk om du har noe pensjon å flytte

Slik er pensjonen din bygget opp

Sliter du fortsatt litt med å få oversikt?

Mange begynner litt i «feil» ende og fokuserer på det de de legger av i privat sparing, men det viktigste er å finne ut hva man ligger an til å få fra folketrygden, jobbens pensjonsordning og det man har spart via tidligere jobber.

Her er noen tips til hvordan du får oversikt over pensjonen din:

  • Sjekk pensjonsordningen du har via jobben
  • Sjekk hva du har av oppspart pensjon via NAV sin pensjonskalkulator . Hvis du kun har jobbet i privat sektor kan du sjekke pensjon og kostnader på disse ved å logge inn på www.norskpensjon.no
  • Vurder din egen økonomi og hvilke spareavtaler du har. Vil du få nok pensjon hvis du fortsetter som nå eller trenger du å spe på med litt ekstra sparing hver måned? Husk at sparing i bolig og nedbetaling av lån også er en form for sparing.