Bli millionær av feriepengene

For mange av oss kan det nesten føles ut som å vinne i lotto når feriepengene kommer på konto, til tross for at det er vår egen fortjeneste. Som regel kan det resultere i en brukerfest, og når sommeren er på hell vet du kanskje ikke helt hva pengene gikk til. Er du en av de mange som heller vil få litt ekstra ut av pengene? Vi har et godt alternativ til deg.

Først - hvor mye feriepenger får du?

Dette varierer fra arbeidsplass til arbeidsplass. Beløpet skal være på minimum 10,2 % av det du har tjent, altså feriepengegrunnlaget. Selv om pengene er ment til å finansiere perioden du har ferie, er det en veldig fin mulighet til å tenke langsiktig hvis du har mulighet til det økonomisk. Merk at hvis du har kredittkortgjeld eller forbrukslån anbefaler vi at du prioriterer å nedbetale det først.

Så - hvordan kan du få mer feriepenger?

Vi bruker Kristian som eksempel. Han har et mål om å spare en million! Han har ikke dårlig tid med å nå millionbeløpet, men ønsker selvfølgelig å nå målet på den raskeste måten. Derfor vil han sammenligne sparehorisonten på en ordinær sparekonto versus sparing i fond. Kristian får 50.000 kr i feriepenger, og velger å spare 40.000 kr av summen. I utregningen sparer han den samme summen hvert år.

Tabellen viser resultatene for de ulike alternativene Kristian vil bruke. Den ene tabellen viser det forventede resultatet hvis han velger å sette feriepengene i fond med 6,9 % forventet avkastning. Hos Kron tilsvarer denne renten medium pluss risikonivå. Det andre alternativet er en sparekonto med 2 % rente i banken hans.

Sett at den forventede avkastningen blir riktig vil Kristian være millionær allerede om 15 år hvis han sparer i fond! Med sparing på vanlig bankkonto vil han i løpet av samme tid kun være litt over halvveis på vei mot målet.

Les også: Unngå denne tabben med feriepengene dine

En lettvint sparemåte

Hvis du har forutsetningene for at økonomien går opp uten en veldig betydelig sum feriepenger, er sparing av de pengene en veldig lettvint sparemetode. Du har spart opp pengene i løpet av et år, uten at det egentlig krever noe mer av deg enn at du jobber. I tillegg får du hele summen på samme tid. Det er enklere å kjøpe flere ulike aksjer hvis pengene i fondet er av god størrelse. Da er du investert mer, og det er mer å arbeide med i aksjene.

Bør du spare på denne måten?

Som med så mye annet anbefaler vi at du vurderer hvor du står økonomisk i livet før du bestemmer deg for hvordan, og hvor du bør spare. Kanskje du også er av typen som lar deg friste av store summer på konto? Da er sparing i fond ypperlig! Når vi ikke har pengene like synlig eller tilgjengelig som på ordinær sparekonto blir det vanskeligere å bruke de. Hvis du derimot er i en posisjon hvor feriepengene er essensielle for å få alt til å gå rundt, er ikke denne sparemåten noe for deg.

Vil du se hvordan du kan få feriepengene dine til å bli millionbeløp? Se hvordan din konto hos Kron kan se ut her!