Bør du egentlig ha Aksjesparekonto?

Aksjesparekonto (ASK) ble lansert i fjor høst. Det ga flere fordeler for fondssparere. Men hva er forskjellen på å spare med Aksjesparekonto og annen fondssparing? Og finnes det noen ulemper?

Skattelette?

1. Den viktigste fordelen med ASK er at du får utsatt skatt. Det innebærer at du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond inne på aksjesparekontoen uten å betale skatt. Du skatter kun av eventuell gevinst når du tar pengene ut av konto. Da kan du reinvestere gevinsten inne på ASK og få enda bedre utvikling på sparepengene dine.

2. Dersom du har tapt penger når du tar ut alle pengene fra ASK vil du få igjen på skatten.

Aksjefond og ASK

1. Du kan investere i aksjer og aksjefond med minst 80 % aksjer innenfor EU/EØS med skattegevinstene det gir.

2. Ordningen krever at du selv sjonglerer sparepengene dine mellom ASK og andre former for fondssparing. Det kan være både vanskelig og tidkrevende.

Les også: Ikke gå glipp av det beste fondet i 2019!

Har ASK høyere risiko?

1. Aksjer og aksjefond er forbundet med høyere risiko enn for eksempel rentefond. Sparepengene du investerer gjennom ASK gir derfor høyere risiko. Det er lett å la seg friste av skattefordelene med ASK og ta høyere risiko enn du tåler.

2. Fordelene med utsatt skatt vil ikke veie opp for den økte risikoen, dersom du ikke tåler den. Derfor bør du spare noe i for eksempel rentefond dersom du skal spare kort. Andelen varierer ut fra din risikovilje og tidshorisont for sparingen.

Les mer om Aksjesparekonto i Kron

Flytt av ASK

1. ASK er en fleksibel ordning. Du kan flytte ASK mellom ulike leverandører uten at det utløser skatt. Du kan også opprette ASK hos flere forskjellige tilbydere dersom du ønsker det. Flytter du verdipapirene dine til ASK i løpet av 2018 slipper du å skatte av gevinsten. Derfor lønner det seg å gjennomføre overføringen innen årsskiftet.

2. Med fleksibiliteten kan man bli fristet til å flytte til de som til enhver tid har best utvikling. Ulempen er at hvis du stadig flytter ASK kan du ende opp med at du større deler av pengene dine i nye fond. Når du flytter pengene dine mellom fond vil du være ute av markedet og du kan gå glipp av mye utvikling.

Med fondssparing i Kron får du automatisk opprettet ASK. Vi i Kron flytter dine fond til oss, det eneste du trenger å gjøre er å opprette spareplan. Kron setter en passende andel inn på ASK tilpasset ditt risikonivå. Les mer om ASK i Kron her .

Lurer du på om du bør spare gjennom Aksjesparekonto?
Ta kontakt med Krons spareeksperter på chatten for å finne ut om dette er noe for deg!