Bør du egentlig spare mer?

Bør du prioritere å betale ned gjelden din, eller få sparepengene til å vokse i fond? Det kan være vanskelig å velge. Her er noen enkle tommelfingerregler du bør følge.

Gjeld

Ta først for deg alle lån du eventuelt har. Her er det viktig å ha en god plan for nedbetalingen.

1. Forbrukslån / kredittkort

Prioriter å nedbetale dette så fort du kan. Rentene er høye – gjerne på 10-25 %. Derfor koster det deg mye mer enn for eksempel boliglån eller studielån. Hvis du har en bufferkonto med ekstra sparepenger i tilfelle du får regninger du ikke forventer kan du slipper å bruke kredittkortet eller ta opp forbrukslån.

2. Boliglån

Dersom du har lånt 5 x inntekten din eller mer, bør du vurdere å betale ned ekstra på boliglånet. Dette gjelder også om du har boliglån på mer enn 75 % av boligens verdi. Sørg for å forhandle med banken for å få lavest mulig rente ved jevne mellomrom. Husk at du får skattefradrag for rentene du betaler.

3. Studielån

Studielånet er det billigste lånet, så betal ned på dette til sist. Studielånet har i tillegg gunstige forsikringer, slik at eventuelle arvinger ikke blir heftet med lånet.

Sparing

1. Sparekonto

Når du har nedbetalingsplanen på plass, er det lurt å tenke smart angående sparing. Det anbefales å ha en buffer på 1-2 månedslønner for uforutsette utgifter. Det finnes ulike typer sparekontoer som kan gi opptil 2 % avkastning, men vær oppmerksom på at prisveksten i økonomien kan få verdien av pengene dine til å falle over en viss periode. Renten på sparekontoen er som regel ikke høy nok til å utligne inflasjon.

2. Pensjonssparing

Neste steg er pensjonssparing. For noen er Individuell Pensjonssparing et godt alternativ , hvor du vil få tilbake kr. 9 200,- på skatten, men til gjengjeld binder du pengene til du er 62 år. Hvis dette ikke høres ut som det rette for deg kan pensjonssparing være å spare i fond. Slik binder du ikke pengene på samme måte. Husk å sjekke hvilke pensjonsordninger du har via jobben, ettersom det kan være store forskjeller.

Les også: Fondskuppet du ikke vil gå glipp av

La pengene vokse i fond

Dersom du kan spare penger i minimum 3 år, kan fondssparing være en god løsning for deg. På lengre sikt kan sparing i fond gi opptil 7 % årlig avkastning. Sparer du til pensjon via fond behøver du ikke å låse pengene.

Kron kan hjelpe deg å investere sparepengene dine på en smart og lønnsom måte. Det skal være enkelt å investere i fond - og vi velger de beste fondene for akkurat deg ved å sette opp en personlig spareplan basert på din økonomiske situasjon.

Jo tidligere du tar de rette sparevalgene, jo mer kan du øke saldoen. Er du usikker på hva som blir det rette valget for deg og dine sparepenger? Ikke nøl med å kontakte oss , eller få svar direkte med vår sparetest.

Ta sparetesten >>