Børsen faller, men det går helt fint!

Avisene skriver daglig om aksjefall og spekulerer i om dette er starten på en krise. Ekspertene kommer med ulike råd, selg ene dagen og kjøp andre dagen. Vårt tips: Ta oppvasken, se en god serie eller dra på hytta.

Markedet er en forstyrrelse

Prinsippet med investering er at du får bedre utvikling enn for eksempel å ha pengene bankkonto på sikt. Selvfølgelig kan utviklingen bli negativ dersom kun sparer noen få år, men da er kanskje bankkontoen en bedre løsning. Nick Murray som har skrevet flere bøker om investeringer og argumenterer for at hvis du fjerner informasjon om kurser og økonomiaviser ville alle langsiktige investorer ha bedre utvikling enn i dag. Dette er fordi du ikke ville blitt påvirket av kortsiktige svingninger og nyheter.

Les også: Dagens investeringstips - følg mindre med på markedet!

Ingen kan spå fremtiden

Noen vonde tunger vil hevde at økonomieksperter ikke er bedre enn spåmenn i flotte dresser. Vi er ikke helt enig i dette, men mener at du burde ta tips og råd om fremtiden med en klype salt. Det en økonomiekspert er god på er å hjelpe deg å forstå hva som skjer og hvordan du best mulig kan tilpasse deg alle mulige utfall. Forskning av Phillip Tetlock viser at ekspertene som oftest uttaler seg i media tar oftere feil. Dette er fordi ego-økende aktivitet, som å være i media, kan gjøre at man øker selvtilliten. Ikke nødvendigvis ekspertisen. Så hvis du absolutt skal høre på en ekspert burde du finne en som ikke får spalteplass.

Timing er oppskrytt

Det sies ofte at geniale mennesker selger på topp og kjøper på bunn. Sannheten er at det bare er noen få som klarer det. Gjennomsnittlig taper investorer på å forsøke time markedet. Hvert år publiseres en oversikt over amerikanske investorers resultater mot indeks. Denne viser at i snitt får disse bare halvparten av utviklingen, nettopp fordi de forsøker å time opp- og nedgang. Når du investerer lønner det seg ikke å være proaktiv, men heller leve etter regelen «sitt stille i båten».

Så hva gjør de som gjør det aller best?

1. Setter opp en plan med tanke på sparetid

2. Velger fond eller leverandør med lav kostnad

3. Setter inn et engangsbeløp som ikke påvirker bufferkonto

4. Sparer månedlig når sparekontoen blir for stor

5. Lener seg tilbake og slapper av

Som kunde i Kron, passer våre Spareeksperter hele tiden på din investeringer og gjør nødvendige justeringer. Sjekk hvordan dette fungerer eller ta kontakt med oss på chatten hvis du har noen spørsmål.