Brukt litt mer penger enn planlagt i sommer?

Hvis du er bekymret for økonomien er det lurt å ta tak med en gang. Her er noen smarte tips du kanskje kan få bruk for.

Bygg opp bufferkonto

Har du lånt litt av bufferen i sommer? Da er det lurt å fylle den opp igjen. Det kan være veldig greit å ha en buffer med 2 x månedslønn hvis det skulle komme uventede regninger. Disse pengene bør stå på sparekontoen så du har det lett tilgjengelig hvis vaskemaskinen skulle ryke. Du kan spare til buffer, fond og pensjon i Kron.

Bli kvitt abonnement du ikke bruker lenger

Ofte har du flere automatiske trekk for abonnementstjenester enn det du tror. Ved å sette opp en liste over alle og hva de koster blir det lettere å prioritere. Vær litt streng med deg selv, trenger jeg virkelig både HBO og Netflix? Og er det på tide å innse at du kun er støttemedlem på Sats?

Mange bekker små...

Ved å gå inn på kontoutskriftene dine kan du enkelt regne sammen hvor mye du bruker på småinnkjøp i løpet av uken. Det virker kanskje ikke som så store summer der og da, men når alle småkjøpene legges sammen blir det en ganske stor totalsum.

Her er noen eksempler på småkjøp kan bli til:

Impulsshopping (250 kr) – totalt 13 000 kr i året
Småkjøp etter jobb når du er fysen (200 kr) – totalt 10 400 kr i året
Takeaway kaffe på vei til jobben hver dag (175 kr) – totalt 9 100 kr i året
To snusbokser i uka (188 kr) – totalt 9 776 kr i året

Med mer oversikt er det lettere å se hvilke innkjøp du eventuelt vil kutte ned på. Beløpet du sparer kan du for eksempel sette opp som et automatisk sparetrekk. I Kron kan du opprette så mange kontoer du vil. Et tips kan være å kalle kontoen opp etter et sparemål, for eksempel «ny sykkel» eller «Cuba 2025».

Pass på at du ikke betaler mer enn du må!

Ved å sammenligne priser og avtaler kan du fort spare penger uten å måtte ofre noe. Det finnes mange gode tjenester som kan hjelpe deg med å finne de beste avtalene. Her er noen det kan være smart å sjekke ut:

  1. Prisjakt - www.prisjakt.no - her kan du sammenligne priser på forskjellige produkter, det sikrer at du finner butikken med best pris.
  2. Tjenestetorget - www.tjenestetorget.no - her kan du finne de beste prisene på forsikring, eiendomsmegler og advokat
  3. Finansportalen - www.finansportalen.no - her får du oversikt over priser og tilbud på pensjon, banklån, forsikring, fond.
  4. Tek.no - www.tek.no/mobilabonnement - her kan du sammenligne priser på ulike leverandører av mobilabonnement.
  5. Bytt.no - www.bytt.no - her kan du sammenligne priser og tjenester for TV. kredittkort, bredbånd og mer.

Spar penger med ny strømavtale

elskling.no kan du sjekke og lese om ulike strømavtaler, i tillegg til å sammenligne priser. Du kan også være lurt å sjekke ut Tibber . Hvis du ikke vil bytte leverandør, kan du også høre med strømleverandøren din om de kan matche den billigste prisen på markedet.

Begynn med fast månedlig sparing

Hvis du har litt ekstra å rutte med etter at vanlige utgifter har blitt betalt kan det være lurt å sette opp en månedlig spareplan. Det kan være alt fra 300,- til 3000,-, alt er bedre enn ingenting. Hvis du allerede er i gang, kanskje det er på tide å øke det månedlige beløpet litt? Pengene trekkes automatisk fra konto, så over tid vil du ikke merke at det går ut engang. Det er greit å huske at penger som står i fond helst bør bli stående minst 5 år, så det er viktig å ta en gjennomgang av budsjettet for å være sikker på at du har råd til det.

Last ned appen

Er du litt usikker på hvordan du bør spare og og hvor mye det er lurt å investere? Da kan du laste ned Kron-appen og ta vår sparetest. Her svarer du på noen spørsmål og så gir vi deg råd om hva det kan være lurt å gjøre.

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil