Brukt litt mer penger i sommer enn du hadde tenkt?

Hvis du er bekymret for økonomien er det lurt å ta tak med en gang. Her er litt tips både til deg som er stressa og for deg som har grei kontroll, men som ønsker litt mer inspirasjon.

Bli kvitt abonnement du ikke bruker lenger

Ofte har du flere automatiske trekk for abonnementstjenester enn det du tror. Ved å sette opp en liste over alle blir det lettere å prioritere. Vær litt streng med deg selv, trenger jeg virkelig både HBO og Netflix? Og er det på tide å innse at jeg kun er støttemedlem på Sats?

Små utgifter blir fort store

Ved å gå inn på kontoutskriftene dine kan du enkelt regne sammen hvor mye du bruker på småinnkjøp i løpet av uken. Det virker kanskje ikke som så store summer der og da, men når alle småkjøpene legges sammen blir det en ganske stor totalsum.

Her er noen eksempler på ukentlige innkjøp:

  • Impulsshopping (250 kr) – totalt 13 000 kr i året
  • Småkjøp etter jobb når du er fysen (200 kr) – totalt 10 400 kr i året
  • Takeaway kaffe på vei til jobben hver dag (175 kr) – totalt 9 100 kr i året
  • To snusbokser i uka (188 kr) – totalt 9 776 kr i året

Med mer oversikt er det lettere å se hvilke innkjøp du eventuelt vil kutte ned på. Beløpet du sparer kan du for eksempel sette opp som et automatisk sparetrekk. I Kron kan du opprette så mange kontoer du vil. Et tips kan være å kalle kontoen opp etter et sparemål, for eksempel «ny sykkel» eller «Cuba 2025».

Pass på at du ikke betaler mer enn du må!

Ved å sammenligne priser og avtaler kan du fort spare penger uten å måtte ofre noe. Det finnes mange gode tjenester som kan hjelpe deg med å finne de beste strømavtalene og forsikringene. Her er noen det kan være smart å sjekke ut:

  • Prisjakt - www.prisjakt.no - her kan du sammenligne priser på forskjellige produkter, det sikrer at du finner butikken med best pris
  • Tjenestetorget - www.tjenestetorget.no - her kan du finne de beste prisene på forsikring, eiendomsmegler og advokat
  • Finansportalen - www.finansportalen.no - her får du oversikt over priser og tilbud på pensjon, banklån, forsikring, fond
  • Tek.no - www.tek.no/mobilabonnement - her kan du sammenligne priser på ulike leverandører av mobilabonnement
  • Bytt.no - www.bytt.no - her kan du sammenligne priser og tjenester for TV. kredittkort, bredbånd og mer