flere hus i et nabolag

Burde jeg spare i fond når renten øker?


Håvard Solheim, investeringsrådgiver i Kron

Dette spørsmålet stiller mange seg selv i disse dager. Bankene sender ut varsler om økt rente på boliglånet, og det er også forventet at det kommer enda flere renteøkninger fremover. Skal man tro Norges Banks forventinger så vil vi om et år ha en styringsrente på rundt 3%. Dette betyr trolig at et vanlig boliglån har en rente på 4,5%. Under finner du noen ting du burde tenke på.

Din økonomiske situasjon

Din økonomiske situasjon er alltid grunnlaget for om du burde starte eller fortsette med fondssparing. Har du en gjeld som er over 75% av boligens verdi så burde du kanskje fokusere på gjeldsbetaling fremover, hvis du ønsker muligheten for avdragsfrihet eller å be banken om mer lån på et senere tidspunkt. Det samme gjelder om sparingen i fond har så kort horisont at du ikke har tid til å sitte igjennom at aksjemarkedet svinger (man bør typisk ha en plan om å spare i fem år eller mer i aksjemarkedet). Det er også viktig å ha noen penger tilgjengelig på kort varsel på bankkonto, i tilfelle f.eks. vaskemaskinen ryker. Kron har en sparetest som du finner i appen som vil gi deg vurderinger om hvordan du burde prioritere.

Ta Sparetesten på mobil her

Ta Sparetesten på web her

Ikke krisemaksimer renteøkningen

Da du tok opp lånet var en av oppgavene til banken å vurdere om du ville greie en renteøkning på 5 prosentpoeng fra dagens rente. Hvis vi neste år har en rente på rundt 4,5%, så har du trolig opplevd en økning på rundt 2 prosentpoeng. Det vil si at banken vurderer at det er mye rom for fortsatt sparing, og ikke minst for å ha det gøy. Har du eksempelvis et lån på 2 000 000 kr så vil en renteøkning på 2 prosentpoeng bety at du får økte kostnader i måneden på 3 333 kr. Men det er også viktig å huske på at du får renteutgiftene dine fratrukket på skatten, og etter disse fradragene betyr dette 2 600 kr økte kostnader i måneden.

På toppen av dette har de fleste av oss det som kalles «annuitetslån» som gjør at du ikke kjenner hele renteøkningen umiddelbart, men vil i forholdet mellom renter og avdrag få mer av førstnevnte. Så det effektive beløpet du har mindre å rutte med per måned blir igjen mindre enn 2 600 kr. Så ifølge banken sine risikoberegninger har du fortsatt rundt 3 000 kr til overs i måneden.

Aksjefond gir bedre forventet avkastning enn lånerenten

For de som har spart i fond så har de kjent at markedet ikke har vært så hyggelig den siste tiden, men akkurat det er en dårlig indikator for hvordan det vil bli de neste 10 årene. Vi økonomer snakker ofte om det som kalles «risikopremier», enkelt fortalt betyr det hva du burde få betalt for å ta risikoen ved å eie aksjer. Dette uttrykkes som et prosentbeløp over det som kalles «risikofri rente», som du kan sammenligne med renten du får på en typisk bankkonto. Differansen mellom disse to størrelsene skal holde seg, så hvis den risikofrie renten øker (bankene setter opp renta på både boliglån og innskuddskonto) så skal aksjemarkedet kompensere deg dette over tid. Så tenker du langsiktig så vil det fra et rasjonelt grunnlag være bedre å spare i aksjefond enn å nedbetale gjeld (husk at økonomisk situasjon slik beskrevet ovenfor burde krysses av før du slår denne konklusjonen).

Sjekk hvor mye sparepengene kan bli til over tid i Investeringskalkulatoren

Så hva burde du gjøre?

Det svaret kan nok du bedre enn oss. Men vi ønsker i alle fall å utfordre deg på følgende:

  • Har du lån? Banken mener du tåler en god del høyere rente, kanskje du har mer alburom enn du tror?
  • Hva sier Sparetesten ?
  • Hvis du kan, vil du helst redusere forbruk eller redusere sparingen?
  • Hvor lenge planla du å spare da du satte i gang sparingen?

Fondspenger er ikke penger du bruker i dag, men de er der når du trenger dem og blir kjempeviktig for deg i årene som kommer. Så har du råd, tid og en passende økonomisk situasjon så oppfordrer vi deg til å fortsette fondssparingen. Og om du føler du trenger det så kan du heller sette ned beløpet midlertidig i månedlig sparing og jobbe deg opp igjen.