De ukjente tech gigantene

Vi nordmenn kjenner nok best til amerikanske techselskap som Google og Amazon. Men visste du at ni av verdens tjue største teknologiselskap er kinesiske? Les hvordan de har lykkes.

I juni 2018 ble de kinesiske selskapene Alibaba, Tencent og Baidu verdsatt til henholdsvis 499 milliarder, 491 milliarder og 94 milliarder dollar. Så hva ligger bak den kinesiske suksessoppskriften?

Alibaba

Alibaba ble grunnlagt i 1999 av Jack Ma. Han ble først introdusert til internett på 90-tallet under en reise til USA og bestemte seg for å satse på teknologien. Resten er en fantastisk historie, og Alibaba Group er i dag Kinas største plattform for netthandel, nettbaserte betalingsløsninger og meldingstjenester. I september 2014 skapte selskapet overskrifter verden over. Med sin børsnotering på $25 milliarder og en markedsverdi på $231 milliarder, var dette den største børsnoteringen i USA noensinne. Alibaba kniver nå med Amazon for å bli det ledende globale selskapet innen netthandel.

Tencent

Tencent ble først kjent for å kopiere vestlig programvare. I dag er derimot selskapet vokst til et gigantisk og innovativt techselskap. Tencent rører i dag ved de fleste kineseres liv gjennom WeChat. Tjenesten ble lansert i 2011, og brukes til alt fra å booke legeavtaler til å betale parkeringsbøter. De eier også verdens mest lønnsomme dataspill Honour of Kings. I november 2017 inntok Tencent femteplassen på listen over de mest verdifulle selskapene i verden – til og med foran Facebook!

Baidu

Baidu ble i 2000 etablert for å gjøre det enkelt for folk å finne det de leter etter og være verdens beste nettsøkemotor. De har stått for flere teknologiske nyvinninger, for eksempel solgte Baidu reklame lenge før Google. Baidu er store på kunstig intelligens, og har blant annet utviklet etterligning av stemmer og jobber med å utvikle førerløse biler.

Den kinesiske nøkkelen til suksess

Hvordan har de kinesiske teknologiselskapene vokst seg så store? Én av årsakene er at Kina gir sterke fordeler til kinesiske selskap i eget marked. Selskapene har dermed hatt store konkurransefortrinn i Kina hvor internettbruken har eksplodert de siste årene. Den viktigste forklaringen er likevel at de er innovative, fleksible og har evnen til å utvikle nye produkter raskt når de ser nye muligheter i markedet.

Ta del i det kinesiske tech-eventyret

Ikke gå glipp av sjansen til å investere i de kinesiske tech-gigantene! Som kunde i Kron har du muligheten. Vi investerer en passe andel av sparepengene dine i selskap som Alibaba, Tencent og Baidu. Les mer om hvordan hvordan Kron fungerer.