Derfor dropper vi disse tingene selv om vi vet de er bra for oss

Mange utsetter sparing, selv om det verken er komplisert eller tidkrevende. – Vi mennesker er veldig glade i å få belønning kjapt, sier psykolog.

– Jeg får ikke noe kick av å følge med på aksjekurser akkurat, sier Aurora Middelborg.

Hun ble nylig ferdig med en master i visuell kommunikasjon og jobber som junior produktsjef hos E-Sæther. Med egen leilighet på Briskeby i Oslo bruker 26-åringen mesteparten av lønnen hun får utbetalt til å betale ned på boliglånet og å henge med venner.

– Jeg sparer et par tusen i måneden som jeg setter rett inn på BSU-kontoen, slik at jeg ikke kan ta dem ut igjen, men utover det sparer jeg lite, sier hun.

Målet hennes er å spare de maksimale 27.500 kronene på BSU-kontoen hvert år, og i tillegg sette av 25.000 kroner i året på en sparekonto i banken, men foreløpig er denne kontoen tom.

– Dessverre får jeg ikke til å spare mer hver måned. Bufferkontoen min ble tømt da korona kom og jeg endte opp med å betale leie for leiligheten jeg hadde i Australia, selv om jeg måtte reise hjem. Det ble dyrt, forteller hun.

– Det er utfordrende å planlegge pensjonisttilværelsen allerede nå. Jeg har ingen plan for hvor jeg er om fem år, så 40 år frem i tid føles som en evighet, sier Aurora Middelborg (26). Foto: Anita Arntzen

– Uspennende

Middelborg har aldri vurdert andre former for sparing og skylder på manglende kunnskap. Hun kjenner heller ikke til at man kan styre pensjonskontoen sin selv.

– Jeg kan ikke nok om det, rett og slett. Jeg forstår logisk sett at det er fornuftig, men jeg synes samtidig at det er et uspennende tema å sette seg inn i, sier hun og legger til:

– Likevel hører jeg jo mammas stemme inni hodet, som sier at jeg må tenke på pensjonssparing.

Joar Hagatun, Investeringssjef i Kron

– Fondssparing er en gunstig langtidsparkering av penger som i de fleste perioder gir deg mer igjen enn å sette dem på en sparekonto, sier sier investeringsdirektør i Kron, Joar Hagatun.

Spar i fond

Joar Hagatun er investeringsdirektør i sparetjenesten Kron som tilbyr fond- og pensjonssparing for privatpersoner og bedrifter. Han skjønner godt hvorfor rullgardinen går ned for Aurora og mange andre når det snakkes om fond og pensjon.

– Bransjen har gjort noe som egentlig er enkelt til noe ganske vanskelig gjennom å bruke komplisert og utilgjengelig språk. I Kron forsøker vi å ta livet av «finansk» som språk og heller si ting på en enklere måte. Målet er å gjøre et tørt tema mer spennende for folk, forteller Hagatun.

Han mener det for en ung person med inntekt, som Aurora, er fornuftig å fylle opp BSU-kontoen først, og spare i fond om man har mulighet til å spare mer.

– Det er en gunstig langtidsparkering av penger som i de fleste perioder gir deg mer igjen enn å sette dem på en sparekonto, forklarer han.

Ikke alene

Middelborg kjenner seg igjen i det Hagatun beskriver, og hun tror ikke hun er alene om å ikke tenke så langt frem i tid.

– Av mine venner så er det først og fremst de med økonomiutdanning som synes det er spennende med fondssparing. Resten av oss synes det er ganske så uforståelig, sier hun.

26-åringen mener de færreste på hennes alder har konsekvenstenkingen helt på plass.

– Det er utfordrende å planlegge pensjonisttilværelsen allerede nå. Jeg har ingen plan for hvor jeg er om fem år, så 40 år frem i tid føles som en evighet, sier hun.

Psykolog og daglig leder i Onlinepsykologene Kyrre Dyregrov tror sikkerhetsnettet vi har i Norge kan være en sovepute for mange. Foto: Tommy Stormark

Ligger i menneskets natur

– Vi mennesker er veldig glade i å få belønning kjapt. Vi tilsidesetter gjerne det langsiktige, hvis vi istedenfor kan få belønningen umiddelbart, sier Kyrre Dyregrov, psykolog og daglig leder i Onlinepsykologene.

Han tror mange vegrer seg for å sette seg inn i fond- og pensjonssparing nettopp på grunn av den lange tidshorisonten.

– Det er vanskelig å se for seg konsekvenser langt frem i tid når du er i 20-årene. I tillegg byr hverdagen på mange fristelser. Det mye annet å bruke penger på enn å sette dem i fond.

Samtidig tror Dyregrov sikkerhetsnettet vi har i Norge kan være en sovepute for mange.

– Vi har offentlig pensjon å falle tilbake på og et system som passer på oss, og det fører til at vi ikke opplever et stort press på at vi nødvendigvis må kunne så mye om dette selv. I tillegg har det vært gode tider de siste 15 årene. Vi forventer å få kjapp avkastning og går heller kortsiktig inn i prosjekter, sier psykologen.

Han sparer i fond selv, men det tok ham noen år før han begynte med det.

– For min del handlet det om at jeg er av den litt mer kortsiktige typen, rett og slett, forteller han.

Aurora Middelborg er nok en av mange arbeidstakere som ikke har fått med seg at de fra 1. februar ifjor, har kunnet velge å flytte pensjonen fra den den leverandøren arbeidsgiver har valgt til en de selv velger. Foto: Anita Arntzen

Gavepakken få har fått med seg

Mange glemmer at pensjonen deres investeres på samme måte som «vanlig» fondssparing. Derfor trenger man ikke nødvendigvis å velge spareprodukter øremerket for pensjon, som foreksempel Individuell pensjonssparing (IPS). For de fleste kan det lønne seg å finne et indeksfond til lavest mulig kostnad. Det gir gode forutsetninger for avkastning på lang sikt og du kan ta ut pengene når du selv ønsker det.

– Ekspertene trekker frem indeksfond som den beste måten å spare på, og dette er også et godt råd innenfor pensjon, sier investeringsdirektør Hagatun.

Med stadig flere eldre vil ekstra sparing bli enda viktigere for de aller fleste i fremtiden, og Aurora er nok en av mange arbeidstakere som ikke har fått med seg at de fra 1. februar ifjor, har kunnet velge å flytte pensjonen fra den den leverandøren arbeidsgiver har valgt til en de selv velger.

De best betalte minuttene i livet?

– Å bruke fem minutter på å flytte pensjonen din, kan gjøre at du får tusenvis igjen når du en dag blir pensjonist, sier Hagatun.

Ikke alle arbeidsgivere er investeringseksperter, og mens mange forvalter pensjonen din godt, tar andre valg som ikke nødvendigvis lønner seg i lengden. Hagatun anbefaler derfor at du selv velger en pensjonsleverandør for å sikre en robust og god pensjonssparing resten av livet.

– Mest sannsynlig ender du opp med mye mer å rutte med når du blir pensjonist, enn du ville ha gjort hvis du ikke hadde tatt et aktivt valg om å flytte pensjonskontoen din til en tilbyder med lavere kostnader, forteller han.

I Kron-appen eller på kron.no/pensjon kan du flytte pensjonen din på noen minutter. Deretter trenger du verken å følge med på aksjekurser eller fondsutvikling, det hele går sin gang inntil du blir pensjonist. Hvis du senere bytter jobb, følger den nye arbeidsgiveren den valgte pensjonsløsningen din.