Det du trenger å vite om utbetalingen av skattepengene

Til tross for et noe skiftende vær i vårt langstrakte land så er det snart sommer. Hvis du er en av mange som får igjen på skatten i år er dette også tiden for å få penger inn på konto! Under kan du lese det du trenger å vite om skattepenger og feriepenger for 2020.

Nye rutiner for utbetaling

Om du var heldig å få den nye digitale skattemeldingen i år, har du nok allerede fått utbetalt skattepengene dine. Fikk du ikke tilbake pengene dine i april, får du nok pengene på konto rundt 22. juni. Er du derimot selvstendig næringsdrivende vil utbetalingen først skje en gang mellom august og oktober. Det samme gjelder hvis du av en eller annen grunn ikke er en av de som får skatteoppgjøret før sommeren. Merk at det kan ta opptil tre uker fra du får skatteoppgjøret ditt frem til utbetaling, så ta denne datoen med en klype salt.

Skatteetaten sender deg en SMS eller en e-post når skatteoppgjøret ditt er klart, så du vil ikke gå glipp av noe!

Les også: Bør du skatte for mye?


Vi har jo også feriepenger!

Feriepengene får vi normalt ved siste lønningsdag før ferien, som for mange er i juni. Hensikten med ferieloven er å verne arbeidstakere og sikre årlig fri og feriepenger. Hvordan avtalen din ser ut, og hvor mye du får utbetalt varierer ut ifra din arbeidsplass og lønn.
Loven setter et minstekrav til arbeidsgiveren din:

4 uker + 1 dag ferie = krav på 10,2 prosent av bruttolønnen din i opptjeningsåret

5 uker ferie = krav på 12 prosent av bruttolønnen i opptjeningsåret

Dersom du fikk en bonus i fjor regnes den som en del av opptjeningsåret.

Hvordan skal du bruke skatte- og feriepengene?

Feriepengene kan på mange måter ses som årets mest gledelige utbetaling. Hvis du i tillegg får skattepenger kan vel følelsen nesten ligne litt på å vinne i lotto, bare at du har jobbet for det! Derfor går mange helt av skaftet når disse pengene kommer - spesielt for de som både får feriepenger og skattepenger.

Les også: Slik takler du baksmellen!

Har du en plan for hvordan du kan bruke de ekstra pengene?

Vi råder deg til å sette opp en plan for de ekstra pengene, slik at du får brukt pengene som du ønsker eller må.

Er du en av de mange som vil spare en større del av disse utbetalingene? Da kan du prøve en gratis spareplan i Kron og se hvordan pengene dine kan vokse! Vi er tilgjengelig på chatten nederst i høyre hjørne hvis du er usikker og ønsker råd.