Investering i fond via Kron-appen

Dette er lurt å tenke på før du investerer


Joar Hagatun, investeringssjef i Kron

Har du tenkt på å investere i fond eller aksjer? Eller kanskje du allerede er i gang? Det kan være vanskelig å vite hva man skal velge i en jungel av produkter. Les videre for tips til hvordan du bygger en best mulig portefølje i 2022.

Hvordan setter man egentlig sammen en portefølje?

Portefølje er et litt forferdelig ord, men det handler rett og slett om totalen av det du eier i livet. Her inkluderes både bolig, penger du har på bankkonto og investeringer i fond og aksjer.

– Jeg ser på min portefølje litt som jeg ser på måltidene jeg spiser i løpet av en dag. Jeg begynner dagen med en næringsrik frokost fulgt av lunsj og middag. Disse måltidene kan sammenlignes med sunne, men kanskje ikke så spennende, investeringer som nedbetaling av lån og innbetaling på bufferkonto. Her inkluderes også fondssparing i brede indeksfond.

Det hender også at jeg finner på å ta en dessert, i investeringsverden kan dette sammenlignes med enkeltaksjer og krypto. Spiser du bare dessert hele tiden kan du bli utrolig dårlig, derfor utgjør dette bare en liten del av porteføljen min.

På samme måte som jeg vil spise balansert vil jeg ikke ødelegge porteføljen med for mye enkeltaksjer, selv om det er veldig gøy. Her handler det om å finne en passelig andel.

Hva menes med en passelig andel?

Når du kjøper fond er dette som regel for sparemål som er minst fem år frem i tid. Derfor vil du i perioder oppleve å tape penger. Hvis du velger et bredt globalt indeksfond investeres pengene dine i tusenvis av selskaper over hele verden, så selv om verdien av disse svinger, skal det veldig mye til for at du taper alle pengene dine. Aksjer i ett enkelt selskap er mer risikabelt da du er avhengig av at selskapet skal fortsette å levere gode resultater.

– Ikke invester så du brekker nakken når det går nedover, det betyr, pass på at hoveddelen av porteføljen er næringsrik, ikke dessert, fortsetter Hagatun.

Er det mulig å gamble litt uten å miste fotfeste?

Hvis du har sikret et godt fundament for porteføljen din med indeksfond, rentefond og evt. andre lavrisiko produkter vil det også være rom for å investere en mindre del i ting du synes er gøy.

Her er et eksempel på hvordan en fornuftig portefølje kan se ut, hvis du er en som vil ha med noe selvvalgte aksjer, og litt krypto:

  • 15% fordelt i aksjer i solide selskaper du har tro på
  • 10% i regional fond
  • 10% i temafond – f.eks. råvarefond
  • 1% i krypto
  • 64% i et bredt og billig globalt indeksfond

Slik kommer du godt i gang:

Det er mye fokus på hva man ikke burde gjøre når man investerer, men det mange ønsker seg er konkrete tips til hvordan man velger riktig. Her er fire ting det er lurt å ta stilling til:

1. Tenk på hva målet med investeringen din er

Fond er et produkt for deg som sparer langsiktig, det vil si at du ikke tenker å bruke pengene på minst fem år. Hvis du har et mer kortsiktig sparemål, kan du velge produkter med lavere risiko, som for eksempel en rentefondskonto. Denne har lavere risiko enn et aksjefond, men vil, i de fleste tilfeller, gi deg mer i renter enn på en vanlig bankkonto.

2. Kom deg inn i gamet så fort som mulig

Hvis du tenker på å investere penger kan det være lurt ta tak med en gang. En vanlig feil mange gjør er å komme i gang for sent, jo lenger pengene dine er investert i aksjemarkedet jo mer mulighet har du for å få god avkastning.

3. Begynn i det små og sett opp en månedlig spareavtale

Start med en mindre sum og sett opp en fast månedlig spareavtale. En månedlig spareavtale gjør at du får med deg både oppturer og nedturer i markedet. Etter hvert som du blir mer varm i trøya kan du øke den månedlige sparesummen.

4. Invester i det du synes er gøy

Tenk på om det er en sektor eller et tema du synes er spesielt interessant. Da blir det også morsommere å investere. I Kron kan du velge både fondspakker og enkeltfond . Fondspakkene gjør at du kan investere ekstra i det du brenner for, for eksempel teknologi, likestilling eller miljø.

Les mer om fond i Kron

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil

Husk at…
Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, og kostnader. Avkastningen kan bli negativ.