En kjapp guide til indeksfond ‒ dette bør du vite

Fondsuniverset kan være komplekst, og fylt med mye fagterminologi. Er du en av de som har hørt om indeksfond, men som er usikker på hva som skiller et indeksfond fra aktivt forvaltede fond? Da bør du lese videre!

Hva er et indeksfond?

Et indeksfond er et passivt aksjefond som har som mål å speile en bestemt børsindeks ‒ som for eksempel Oslo Børs. Det vi si at dersom børsen stiger med femten prosent, skal indeksfondene i teorien gjøre det samme.


Grunnen til at det kalles et passivt fond skyldes ikke at det er inaktivt, men i motsetning til aktivt forvaltede aksjefond, har ikke indeksfond egne eksperter som sitter og plukker ut selskaper på børsen. Som et resultat er indeksfond ofte mye billigere i drift enn aktivt forvaltede aksjefond.


Derfor kan indeksfond være en god start for ferske investorer som har lyst til å bli bedre kjent med konseptet. Samtidig får du en bredere aksjeportefølje (en samling av verdipapirer) som ofte følger flere store indekser på markedet. Når du investerer i flere selskaper og økonomier blir risikoen også lavere for at du skal tape penger på sikt.


Hvis du har et mer langsiktig sparemål, som pensjon eller bolig med en tidshorisont på for eksempel 6-10 år, er indeksfond et smart sparealternativ fremfor aktive fond. Det er fordi at jo lenger tidsperioden er, desto vanskeligere er det å slå indeksen. Dette viser også flere studier.


Indeksfond er som nevnt også kjent for å ha lavere kostnader på rundt 0,1- 0,4 prosent, versus et aktivt fond som kan koste opp mot 2 prosent.

Kron Indeks Global – Norges billigste globale indeksfond

Det er ingen hemmelighet at det kan være vanskelig å vite hvilke indeksfond du skal satse på dersom du er litt ny i gamet, eller ikke har prøvd indeksfond før.


Kron vil gjøre sparing i indeksfond enkelt for alle, samtidig som du får investere på lik linje med proffene. Derfor har vi lansert vårt eget indeksfond Kron Indeks Global ‒ Norges billigste globale indeksfond.


Hos oss får du et indeksfond med totalpris på 0,15 prosent sammenlignet med flere store aktører som ofte kan ligge så høyt som 0,30 %. Dermed sitter også kundene våre igjen med en større avkastning.

Hvilket indeksfond bør jeg velge?

Det finnes en hel del indeksfond å velge mellom på markedet, og det gir deg mange valgmuligheter.

De fleste indeksfondene vi tilbyr kan deles inn i fire hovedkategorier:

  1. Globale indeksfond
  2. Fremvoksende markeder
  3. Industriselskaper
  4. Selskaper med fokus på bærekraft og miljø


Når du velger indeksfond er det viktig at du tenker over hvor høy risiko du ønsker å investere i, og i hvilken prisklasse.


Med Kron-appen veileder vi deg enkelt gjennom hvilke type fond som kan passe perfekt for deg basert på risiko, pris, hvor lenge du skal spare og hvor mye du ønsker å investere. Etter du har satt opp et fond er det lurt å sette opp et fast trekk i måneden og “let it grow”.

Er det smart å velge indeksfond?

Ja, indeksfond er absolutt et smart alternativ for dem som ønsker å spare til litt mer langsiktige mål eller vil ha en mer diversifisert aksjeportefølje.


Mange av verdens største investorer er også tilhengere av indeksfond. I 2007 inngikk investor og forretningsmannen, Warren Buffet, et veddemål/eksperiment med en annen kjent forvalter for å se hvilke fond som lønte seg å spare i over tid. Buffet gikk for et indeksfond, mens motstanderen plukket sine egne aksjefond. Elleve år senere slo Buffets indeksfond de aktive fondene med en knusende seier med 7,1 prosent årlig, sammenlignet med de øvrige fondene som bare hadde 2,1 prosent.

Indeksfond vs. aktivt aksjefond

Eksempelet over betyr ikke at du ikke bør satse på et aktivt aksjefond, men indeksfond er lurt å ha som en grunnmur i sparingen din. Så kan du prøve deg med mer kortsiktige investeringer i aktive aksjefond gjennom å plassere penger i forskjellige fond, og lære av resultatene.


En fordel med aktive fond er at du rett og slett kan få en større mulighet til å bli med på de ulike svingningene til hver aksje – noe som er ekstra gøy når det går oppover. Her er det viktig å merke seg at det kan være enda kjipere når de går nedover, så ta en vurdering på hvor stor risiko du ønsker å investere i. Er du en person som lett blir nervøs av store svingninger bør du kanskje styre unna fondene med høy risiko.

5  populære indeksfond i 2022 er:

Indeksfond

Pris

Kron Indeks Global

0,15%

KLP AksjeNorden Indeks P

0,22%

DNB Global Indeks N

0,21%

Storebrand Indeks - Nye Markeder N

0,30%

KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar Valutasikret P

0,26%

Uansett om du har lyst til å velge et aktivt forvaltet fond, eller om du vil satse på indeksfond, jobber vi i Kron daglig for å gjøre investering enkelt, oversiktlig  ‒ og ikke minst lønnsomt ‒ for alle.