Én million av oss får mer i pensjon!

Pensjonsnyheter er kanskje for de helt spesielt interesserte, men dette er en skikkelig gladnyhet som betyr at to av tre arbeidstagere i privat sektor har fått en bedre pensjon. 1. juli er nemlig fristen for bedriftene å innføre «pensjon fra første krone».

Hvorfor har jeg kanskje fått mer i pensjon?

Vi pensjonsnerder snakker ofte om Grunnbeløp eller G. Dette er et tall som brukes i beregninger, og fastsettes i trygdeoppgjøret. I år er dette beløpet på ca. 110 000 kr. Før første juli trengte ikke arbeidsgivere å spare pensjon for deg for lønn mellom null til én G (0-110 000 kr). Dette betyr at hvis du har 500 000 kr i lønn, fikk du pensjonssparing kun på de siste 390 000 kr. Nå er reglene slik at arbeidsgiver må spare for alt du tjener opp til 12 G, eller ca. 1,3 millioner.

Hva utgjør pensjon fra første krone for meg?

Har du en pensjonsordning hvor arbeidsgiver sparer 5 % av lønnen din hvert år, utgjør dette en sparing på ca. 5500 kr ekstra hvert år. Kjører vi dette med en avkastning på 3 % etter inflasjon, betyr dette 266 000 kr mer i pensjon om det er 30 år til du går av. Betalt ut over ti år utgjør det over 2000 kr ekstra per måned som pensjonist.

Må jeg gjøre noe for å få økt pensjonssparing?

Nei, arbeidsgiver skal gjøre dette automatisk. Det er et lovkrav, og de må innføre dette senest 1. juli. Det er uansett en god anledning til å sjekke at leverandøren til arbeidsgiver tar utgangspunkt i riktig lønn for din del. Dette kan du i de aller fleste tilfellene sjekke i avtaledokumentene som du finner innlogget på hjemmesidene til din arbeidsgivers leverandør.

Ekstra bra for deltidsarbeid og ungdommer

Det nye regelverket er helt supert for de som jobber deltid eller er under 20 år. Før var det nemlig slik at arbeidsgiver ikke trengte å opprette ordning for deg hvis du hadde under 20 % stilling eller var under 20 år. Du slipper også å stå i jobben i minst et år slik kravet var før, nå får du til og med oppsparing på sommerjobben.

Egen pensjonskonto – viktig brikke i regelverket

Med det nye regelverket er Egen Pensjonskonto helt sentralt for å få dette til å gå rundt. Hvis ikke denne kontoen samlet pensjonskapitalbevis automatisk, ville den økte mengden av små pensjonskapitalbevis gjort at vinningen forsvant i lomma på pensjonsleverandørene. Jobber du ikke i privat sektor så bør du se over og samle dine pensjonskapitalbevis.


Med Egen Pensjonskonto kan du også flytte den aktive pensjonsordningen din, og få en bedre pensjon. Dette er raskt gjort, men det er ikke alltid like lett å finne ut om det blir en besparelse. Du sjekker om du har Egen pensjonskonto ved å gå til www.norskpensjon.no/reservasjon  og se på det som kalles «kompensasjonssats». Er denne høyere enn det du kan få i pris, for eksempel hos oss i Kron vil du kunne få mer i pensjon gjennom at du beholder mellomlegget selv.