Er bunnen nådd, eller skal det falle mer?

Hver dag kan du lese meninger i avisen om hvor markedet skal videre. Noen er veldig positive og andre er veldig negative til hva som skjer den kommende tiden. Sannheten er at de aller færreste vet hva som kommer til å skje. Vi har heller ikke funnet den berømte glasskulen til å spå fremtiden, men i denne bloggen skal vi gi litt perspektiver på veien videre.

En erkjennelse man først må gjøre seg er at å finne bunnen i aksjemarkedet når det faller er tilnærmet umulig. Bare noen veldig få vil være heldig nok til å treffe bunnen, mens hoveddelen vil enten komme for sent eller for tidlig.

Når man har denne erkjennelsen på plass må man ha et konsept på hvor mye investeringer kan falle og hva som er normalt. Den globale indeksen er i skrivende stund ned ca. 26 % siden toppen i februar. Under finanskrisen falt den globale indeksen med 50 % og brukte da 4 år på å hente seg igjen.

Så kan man stille seg spørsmålet om det er naturlig at indeksen faller så mye som under finanskrisen. Vi i Kron tror ikke det av en rekke grunner. Den største grunnen er at myndighetene har vært veldig tidlig på banen med å sende penger inn i markedet. Det har roet ting mye mer enn under finanskrisen når dette tok lengre tid. Den andre grunnen er at problemet er veldig kjent og informasjonen mer tilgjengelig. Alle ser at folk dør og blir smittet, man ser at store land som USA stenger ned og da er det naturlig at økonomien bremses ned. Så når alle investorer har denne informasjonen tilpasser de seg og dette er fallene vi har sett den siste tiden.

Men selv om vi ikke tror at vi skal helt ned til finanskrisenivåer, så tror vi fortsatt at det kommer til å være store svingninger i markedet. Det er godt mulig vi skal bra mange prosent ned før det går opp igjen. Eller at vi skal ligge på dette nivået i lang tid fremover før det begynner å øke. Folk er usikre og situasjonen er usikker. Dette medfører igjen at aksjekurser er tilnærmet helt uforutsigbare. De går opp mye en dag for og falle igjen.

Slike markeder gir også veldig store muligheter for forvaltere. I temaene våre har vi funnet de fondsforvalterne som har gode strategier og er kjent for å finne muligheter. De skal elske slike situasjoner, for nå åpnes mulighetene fremfor dem. Derfor har vi en litt større andel aktive fond nå for å møte oppturen. I Krons Utvalgte har vi valgt å ha en større andel mot norske aktive fond, som historisk har vist seg å gjøre det bedre enn indeksen (spesielt i perioder som nå).

Så selv om vi ikke vet hvor markedet skal fremover på kort tid er vårt råd helt klart: gjelder fortsatt svarene du ga oss i registreringen så er beste anbefaling å sitte helt i ro. Over tid henter markedet seg inn igjen og akkurat nå er mulighetene på plass. Skal du starte å spare i fond eller har penger til overs kan du utnytte disse mulighetene. Da er vår anbefaling å spre inn pengene dine over 6 måneder slik at du ikke er så veldig uheldig når markedet svinger så mye. Dersom du absolutt må selge fordi du er permittert, så kan du gjøre litt av det samme med mindre du trenger alle pengene med engang.