Det beste du kan gjøre hvis du investerer i fond er å rebalansere

Et smart råd å få med seg i ferien

Det lureste du kan gjøre for investeringene dine i sommer er å rebalansere fondene dine.

-Joar Hagatun, Investeringssjef i Kron

Aksjemarkedet har steget i rakettfart det siste året og noen aksjer har gått spesielt bra, særlig de innenfor teknologi og fornybar energi. Det betyr at fond, som har hatt disse aksjene, har steget masse i verdi. Når det skjer er det smart å rebalansere fondsporteføljen.

Hva er rebalansering?

Rebalansering gjøres for å opprettholde balansen i investeringene dine så du alltid har riktig andel aksjer (risiko). Målet er å beholde det samme risikonivået som du valgte da du begynte å investere. I praksis innebærer det at du selger litt av de fondene som har steget mest, og kjøper mer av de som har falt, eller steget mindre. Forskning viser at dette gir et bedre forhold mellom avkastning og risiko over tid. De fleste proffe investorer gjør dette, inkludert Oljefondet.

Her er et eksempel på hvordan rebalansering gjøres:

Du har valgt en fondspakke med 50% aksjer og 50% rentefond. Aksjedelen av investeringene dine har en høyere risiko enn rentefondsdelen. Hvis det i en periode går mye bedre for aksjedelen av investeringene dine vil du få mer aksjer og dermed høyere risiko. Da kan verdien av aksjeandelen for eksempel vokse til 60% av din totale investering istedenfor 50%. Hvis denne utviklingen fortsetter uten at du gjør noe, vil du få høyere risiko enn det som var planen. For å fikse dette kjøpes og selges fond for å få tilbake balansen så fordelingen blir 50/50 igjen.

Hva er Kron sin rebalanseringsstrategi?

I Kron investerer vi i mange forskjellige selskaper på tvers av land og sektor. Noen investeringer går veldig bra og andre går mindre bra. Når vi rebalanserer kjøper og selger vi andeler slik at sammensetningen i din fondspakke er i balanse. I Kron gjør vi rebalanseringen hvert kvartal. Det skjer helt automatisk uten at du trenger å gjøre noe. Vi gjør det også hvis det skulle komme store børskrakk, som for eksempel ved starten av coronapandemien.

Hvorfor er det lurt å rebalansere?

Rebalansering er lurt fordi det gjør deg bedre rustet for fall i aksjemarkedet. Det kan være lett å bli revet med når det går skikkelig bra for noen selskaper, men hvis du ikke skal bruke pengene på en stund bør du "binde deg til masta" - så du ikke går med i dragsuget hvis markedet faller. Hvis du har mye aksjer og høy risiko er fallhøyden større. Dette så vi både under IT-boblen i 2001, finanskrisen i 2008, Eurokrisen i 2011 og nå sist når pandemien satte inn i fjor.

5 favoritter

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil