Fått halv skatt på novemberlønna?

Denne lønnen er noe mange gleder seg til. Det gir en liten ekstra bonus i julestria. Har du en plan for hvordan du skal bruke pengene i år?

Det er Skatteetaten som gjør det mulig for selskaper å gi ansatte halv skatt på november-lønningen. Arbeidsgivere kan velge om de gir halv skatt i november eller desember. Som med mye annet kan det være greit å ha en plan så pengene ikke bare blir borte.

En litt spesiell jul i 2020

Julen 2020 blir litt annerledes for de fleste av oss. På grunn av corona restriksjoner blir det ikke julebord hverken på jobb eller privat. For deg som liker å reise med familien i romjulen, blir dette kanskje også en rar feiring. Selv om det er vanskelig med mange regler, åpner det også for kreativitet og gir flere litt ekstra økonomisk spillerom. Da kan det være lurt å legge av enda litt mer for å gi økonomien en liten ekstra boost.

Betal ned dyr gjeld og regninger

Hvis du har dyr kredittkortgjeld og/eller forbrukslån er det alltid lurt å prioritere å betale ned på det først. Jo fortere du betaler, jo mindre blir det å betale i renter. Det samme gjelder regninger. Dette høres sikkert kjedelig ut, men dette er det viktig å ha kontroll på.

BSU

For deg som fortsatt har BSU kan det være veldig smart å sette inn litt ekstra for å sørge for at den fylles opp for i år. Da sørger du for å få skattefordelen på opptil 5.000 kroner. I 2021 fjernes skattefradraget på BSU for deg som allerede har kjøpt bolig og ikke har brukt av BSU-kontoen. Det gir kanskje litt ekstra motivasjon for å få mest ut av din siste bonus! Hvis du fortsatt sparer til din første leilighet, vil maksbeløpet for årlig BSU- sparing øke fra 25 000,- til 27 500,-.

Buffer

Det er lurt å ha 2 eller 3 månedslønner spart opp i tilfelle vaskemaskinen eller bilen skulle bli ødelagt. Det gir også litt ekstra trygghet så du ikke trenger å låne av venner og familie.

Sparing i fond

Hvis du har grei kontroll på både lån, BSU og eventuelle andre viktige utgifter, kan du vurdere å øke fondssparingen. Det kan være både gjennom enkeltinnskudd eller ved å justere opp beløpet du sparer hver måned.

Disse rådene betyr selvfølgelig ikke at du ikke kan kose deg litt ekstra også, men hvis du har en plan så blir det også lettere å kose seg uten dårlig samvittighet.