Renter som kommer og renter som går

Februar 1994 og 2018 har mange likheter, både i aksjemarkedet og kulturelt. I 1994 ble albumet Jenter & sånn gitt ut av Di Derre, med Jo Nesbø i spissen. Mens OL ble arrangert på Lillehammer, hadde amerikanske investorer opplevd god utvikling lenge. Renten hadde også kommet en del ned. Stemningen snudde når renten økte og frykten hos investorene førte prisene ned.

Tapt kjærlighet, OL og renter

I skrivende stund er den norske artisten Alan Walker, med hiten All Falls Down som ligger på 15. plass på Spotify. OL i Pyeongchang er overstått, og Norge fikk med seg 13 flere medaljer enn i OL på Lillehammer. Det er ikke bare sanger om tapt kjærlighet og OL som er fellesnevneren her.

Akkurat som i 1994 steg aksjene veldig mye i starten av februar 2018, og det ble meldt om økte renter. Investorene som lenge hadde fryktet en nedgang ble redde og solgte aksjer. Aksjer sank derfor i verdi og mediene startet å svartmale situasjonen i aksjemarkedet. Avhengig av hvor mye renter og aksjer (risiko) man har, fikk de fleste en negativ utvikling i februar på -0,5 % til - 2,0 %.

Hva skjedde videre?

Di Derre solgte 190 000 eksemplarer, Lillehammer ble husket som tidenes beste OL og utviklingen i aksjemarkedet steg igjen. De fleste som valgte å holde på investeringen i 1994 fikk en positiv utvikling i løpet av året. 1995 huskes som et veldig godt år i aksjemarkedet, som mange fondssparere er takknemlig for å ha deltatt i.

Fakta er at når det blir meldt om økte renter er det som regel fordi økonomien går bedre. Sentralbankene øker renten for at prisstigningen på varer og tjenester ikke skal bli for høy. For deg betyr det at prisen på ting du kjøper i butikken ikke skal stige for fort.

Hva skjer nå?

Det er vanskelig å spå om det samme skjer i 2018 som det gjorde i etterkant av fallet i 1994. Det går for eksempel bedre med økonomien enn det har gjort på lenge. I USA, et nøkkelmarked, er det nå rekordmange jobber og arbeidsledigheten er nede i 4,1 %.

I Kron tilpasset vi kundenes investeringer for å være bedre rustet i tilfelle det kjølige klimaet fortsetter. Dette betyr i praksis at vi har tatt ned risikoen ved å ha litt mindre aksjer for en kortere periode.

Hvis du ikke har for høyt lån (sjekk her ) er det beste rådet som regel å sitte stille i båten og håpe på en tidlig vår.