Har du fått feriepenger?

Her er noen ting det kan være lurt å tenke på! Vi deler også noen tabber vi har gjort som det kan være greit å unngå.

I juni er det mange som gleder seg til feriepenger, oss i Kron inkludert! Feriepengene kan føles litt som å vinne i lotto, selv om det er du selv som har spart opp pengene. Det er lett å bli fristet av en saftig lønnssjekk. Selv om man bør få lov til å kose seg, er det også smart å ha kontroll.

Dette kan det være lurt å gjøre:

Finn ut hvor mye du faktisk har fått i feriepenger

Hvor mye du får i feriepenger vil variere fra arbeidsplass til arbeidsplass. Beløpet skal være på minimum 10,2% av det du tjente i fjor, det beregnes ut ifra et minimumskrav på 4 uker og 1 dags ferie i året. Mange av oss har 5 ukers ferie, da vil du få 12% av det du tjente i fjor.

Betal alle vanlige utgifter som lån, strøm og andre abonnementer

Det første du bør gjøre når feriepengene kommer er å betale faste utgifter. Hvis du i tillegg har dyre forbrukslån er det smart å betale ned på disse så fort som mulig. Det er kanskje kjedelig, men da slipper du unødvendige renter.

Regn ut hvor mye du trenger til årets ferie

2021 er et litt spesielt ferieår for de fleste av oss, for mange er det Norgesferien som gjelder. Uansett hvor du skal er det smart å sette opp et reisebudsjett. Det finnes mange gode budsjettmaler for dette, bare gjør et lite Google søk, så dukker det opp mange gode alternativer.

Bestem deg for hva du vil gjøre med resten av summen

Etter at faste utgifter og feriekostnader er trukket fra sitter du igjen med summen du har ekstra. Er det noe du har hatt lyst på skikkelig lenge? Da er kanskje dette tiden å unne seg litt ekstra. Hvis det er noe litt større du sparer til kan det også være smart å investere noe av det i fond. Over tid vil denne summen vokse helt av seg selv og bidra til at du for eksempel når hyttedrømmen.

Tabbene vi helst skulle unngått

Selv om vi jobber med kroner og øre er det fortsatt noen av oss som har gått i en feriepengesmell.

Jeg flyttet tilbake til Oslo etter 5 år i England og hadde ikke fått med meg hvordan systemet funket. Fikk sjokk når HR-avdelingen fortalte meg at jeg ikke ville få lønn i juni.. Det ble mye havregrøt den måneden for å si det sånn - Hanna PR & Content

Jeg byttet jobb halvveis i året og fikk utbetalt feriepengene med en gang. Jeg hadde tenkt å spare de, men utover høsten ble mye av pengene borte... Hvis jeg hadde vært litt smartere hadde jeg investert de i stedet, eller satt det på en konto jeg ikke hadde lett tilgang til! - Maiken, SOME & Performance