Tenkt på å starte fondssparing for barna?

Fondssparing over flere år kan utgjøre mange ekstra kroner i avkastning. Derfor er det smart å begynne tidlig! Ved å sette opp en konto for barn eller barnebarn kan du hjelpe dem med å nå sparemål som egenkapital til leilighet.

Start sparingen på et par minutter

I Kron er det enkelt å opprette fondssparing for barna i ditt navn. Det gjøres via Kron-appen på samme måte som en vanlig fondskonto. Du kan ha så mange kontoer på din Kron-profil som du vil. Utviklingen på pengene er lik uansett hvilket navn du har på kontoen.

Kom i gang med Kron

Ingen utgifter eller skatt når barnet får fondene

Vi kan overføre fondene til barnet når de blir 18 år, dagens skatteregler sørger for at vi kan gjøre det uten ekstra skatt eller kostnad for deg.

Dette er det lurt å tenke på når du oppretter fondskonto:

Hvordan og hvor mye vil du spare?

Det første du bør ta stilling til er hvor mye du kan spare, og hvor ofte du vil sette inn penger. Svaret avhenger selvfølgelig av din økonomiske situasjon. Det kan være lurt å sjekke budsjettet og se hva du har igjen etter at lån og faste utgifter er betalt. Noen velger for eksempel å sette inn barnebidraget i fond. I Kron kan du sette opp et automatisk månedlig trekk fra 300,- eller velge å overføre en startsum på minst 1000,-.

Sparetid og mål

For å velge riktig sparemetode er det lurt å ta utgangspunkt i hvor gammelt barnet er og hva pengene brukes til. Hvis barnet er 2 år og pengene skal gå til bolig, vil sparetiden være lang. Da kan du velge Kron-alternativet «skape en formue» hvor risikoen (andel aksjer) er høyere. Hvis barnet er 15 år og pengene skal brukes til studietiden er kanskje «i tilfelle regnværsdager» bedre. Her er risikoen noe lavere, det betyr også at saldoen svinger litt mindre. Da har du et mer forutsigbart totalbeløp ved uttak.

Fordeler ved at du har kontroll på barnas fondskonto:

  1. Det er du som bestemmer når barnet er ansvarlig nok til å få tilgang til pengene.
  2. Barnet risikerer ikke kutt i studiestøtte fra lånekassen . Ved for høy formue kan man få redusert stipend fra Lånekassen.
  3. Overformynderiet kan ikke ta kontroll over formuen til barnet hvis den overstiger to ganger folketrygdens grunnbeløp .

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil