Fondstypen du ikke bør gå glipp av!

Privatpersoner investerer i indeksfond som aldri før! Det er det gode grunner til. Historien viser at under halvparten av aktive fond faktisk slår markedsindeksen. Da er et indeksfond som slavisk følger markedet til en rimelig penge en god investering. Men hva bør du tenke på før du kjøper indeksfond? Og finnes det likevel grunner til å velge aktive fond?

Hvilket indeksfond skal du velge?

Indeksfond kan være bra, men ikke alle indeksfond er like gode. For eksempel, to indeksfond som investerer i samme marked tilbyr samme vare. Da er det enkelt å kun sammenligne pris. Det er derimot flere faktorer du bør se nærmere på for å velge det beste indeksfondet for deg.

Jobben til indeksfondet er å på best mulig måte å kopiere utviklingen i markedet. Du burde også ta en rask titt og se om det faktisk klarer dette. Dette kan du for eksempel se på den historiske grafen til fondet og sammenligne med indeksen den kopierer. Her kan du benytte fondsoversikten til morningstar.no eller faktaarket til fondet.

Indeksfond kan investere i ulike investeringstyper. Du bør for eksempel passe deg for indeksfondene som investerer i obligasjoner, da de investerer i bedriftene med de største lånene på markedet. Dette vil si at du låner penger til de som har mest lån, altså innehar størst usikkerhet. Kron anbefaler derfor ikke indeksfond for å investere i obligasjoner.

Videre bør du se på hvor indeksfondet investerer, eksempelvis enten globalt eller nordisk. Et globalt indeksfond har bedre risikospredning, da det investerer i flere forskjellige aksjer. Du kan dermed få bedre utnyttelse av pengene i et globalt indeksfond.

Det kan også være lurt å sjekke hvilke typer aksjer indeksfondet investerer i. Indeksfond kan ha ulike investeringstema. I tillegg bør du sjekke om indeksfondet følger dine personlige retningslinjer ved om det investerer i for eksempel våpen, tobakk, andre uetiske produkter eller investerer miljøvennlig.

Vår anbefaling

- Vi i Kron er glade i indeksfond, men anbefaler en passende sammensetning av gode aktivt forvaltede fond og faktorfond, i tillegg til indeksfond. Slik satser vi på å slå utviklingen i markedet til riktig pris for deg som kunde. Som en uavhengig rådgiver tjener vi ikke på å velge spesifikke fond, men velger dem som er best for nettopp deg – til din fordel. - Håvard Solheim, spareekspert i Kron.

Formuesforvaltning, Krons morselskap, har gjennom 17 år slått indeksen med 2,4 % i årlig snitt på globale aksjer. Kron kjøper mange av de samme fondene og sørger for at du som kunde best mulig utvikling for dine sparepenger. Ta kontakt med Krons spareeksperter dersom du har flere spørsmål om indeksfond eller de andre fondstypene Kron investerer i.