Fondstypen som vokser når markedet faller

Når alt faller som verst og ting er tøft er det en fondstype som reagerer motsatt. Det øker i verdi og demper din totale påvirkning.

Det er litt som bestemors kjøttkaker, det er kanskje ikke den mest spennende matretten, men den metter deg alltid. Vi snakker her om rentefondene.

Hva er et rentefond?

Et rentefond er et fond som låner ut penger til stater, kommuner eller bedrifter. Dette gjør dem som regel til en høyere rente enn bankkontoen. Grunnen for at de får en høyere rente med slike utlån, er at det er liten risiko for at selskapet de låner til går konkurs.

Å låne ut penger må jo være farlig det også?

Joda, å låne ut til noen som ikke betaler tilbake er ikke særlig god butikk. Det finnes heldigvis gode systemer som vurderer de som vil låne penger. Dette kalles «kredittrating» og strekker seg fra AAA til laveste som er C. Hvis du låner til en med kredittrating C får du en mye høyere rente enn en som har kredittrating A. I motsetning til et aksjefond, er det derfor ofte lettere å vurdere risikoen i et rentefond. I tillegg består rentefond av flere lån som igjen senker risikoen.

Hvorfor øker rentefond i verdi når børsene faller?

Når markedet faller er rentefond sikrere og derfor går kursen opp.

Rentefond i Kron

Andelen rentefond du får i Kron settes ut ifra hvor lenge du skal spare. Svarer du i sparetesten at du skal spare veldig kort vil du få mer rentefond fordi da vil utviklingen være sikrere. Men du kan ikke forvente deg like mye utvikling i rentefond som i aksjefond på sikt. Selv om du sier at du vil spare veldig lenge vil vi alltid putte litt rentefond i sparingen din. Dette har mindre å si for utviklingen din, men det demper svingninger og lager muligheter når aksjene faller. Selv Oljefondet som har 30 års tidshorisont har 25 % renter når de investerer.

Nå som det har falt, burde jeg ikke ha mer rentefond?

Nei, nå begynner vi snart å selge litt av rentefondene dine og kjøpe mer aksjefond. Dette kommer vi til å gjøre jevnt mens det faller slik at du kommer raskere tilbake.

Hvis du nå er helt sikker på at markedet vil fortsette å falle, og ikke tør å sitte stille lengre, vil det mest sannsynlig lønne seg å justere risikoen sin ned fremfor å selge. Da sparer du skatt og får en investering som gir høyere forventet utvikling enn banken, i tillegg til mindre påvirkning fra markedet.