Fotballaksjer: Hvordan gjør laget ditt det på børsen?

Fotball-VM er i gang og alle fotballfans vender øynene mot Russland. Men når VM avsluttes 15. juli er det ikke lenge til de store ligaene sparkes i gang igjen. Visste du at du kan investere i klubben i ditt hjerte?
Stadig flere fotballag velger å notere seg på børs. Det gir deg muligheten til å være supporter i dobbel forstand: både gjennom å støtte lagets prestasjoner på banen og klubbens økonomi.

- Ikke legg alle sparepengene dine i favorittlaget ditt

«Fotballaksjer er morsomme, men jeg vil ikke anbefale dem som investering for sparepengene dine. Da bør det heller være en investering av sentimental verdi», sier Joar Hagatun, daglig leder i Kron.

Årsaken er at om du investerer sparepengene dine i én klubb kan pengene svinge mye og det er ikke sikkert at pengene vil vokse på sikt. Jo mer investert du er i klubben jo mer taper du dersom klubben skulle få økonomiske problemer eller gå konkurs. Aksjefond gir deg en jevnere utvikling, siden du da er investert i flere tusen selskap. Da unngår du å tape sparepengene dine hvis et selskap eller fotballklubben skulle ha negativ utvikling.

Heller enn å tippe på laget ditt, kan du investere i det. Da får i hvert fall klubben glede av pengene dine heller enn bettingselskapet. Og gode resultater på banen bidrar til bedre resultater på børsen.

Under har vi listet opp noen av de største børsnoterte fotballklubbene, med deres utvikling hittil i 2018 og plassering i deres respektive ligaer.

AS Roma

Utvikling hittil i år: - 27.1 %
Tabellplassering: 3

Juventus FC

Utvikling hittil i år: - 17.1 %
Tabellplassering: 1

Borussia Dortmund

Utvikling hittil i år: - 3.6 %
Tabellplassering: 4

SS Lazio

Utvikling hittil i år: + 13.7 %
Tabellplassering: 5

Manchester United FC

Utvikling hittil i år: + 8.3 %
Tabellplassering: 2

«Som du ser er det ikke alltid samsvar mellom klubbens resultat på banen og på børsen. Andre faktorer spiller også inn på klubbens børsresultat», sier Hagatun videre.

Andre faktorer er blant annet klubbens økonomi, forventninger til klubbens resultat kommende sesonger, og kjøp/salg av enkeltspillere og trenere.

Det er bare å starte investeringen i laget du heier på, men husk å ikke investere mer enn du har råd til å tape.

Vi ønsker lykke til både med investeringen og lagets prestasjoner på banen kommende sesong!