Gir spareroboter større suksess?

Sparer du eller ønsker du å spare i fond? De siste årene har flere såkalte spareroboter, eller robotrådgivere, kommet på banen. Vil spareroboter overvinne den tradisjonelle fondsforvalteren?

De beste investeringene for deg

Tenk deg følgende situasjon: Du har en del sparepenger og ønsker å komme i gang med fondssparing. Du ønsker at investeringene skal gi best mulig utvikling og samtidig ha lavest mulig pris. En «sparerobot» gir deg begge deler.

En sparerobot vil typisk be deg om å svare på spørsmål om risikovilje og tidshorisont for sparingen din. Dette er spørsmål du også vil få fra en tradisjonell rådgiver. Spareroboten vil så bruke svarene dine i en algoritme til å foreslå hvordan de skal investere pengene dine, heller enn at en rådgiver sitter og vurderer dette. Denne prosessen går i løpet av millisekunder.

Spareroboter er også mer effektive ved endringer i markedet. Dersom aksjemarkedet stiger, vil verdiene i dine aksjefond vokse og din aksjeandel blir større. Det krever at du reduserer antall aksjer i din plan for å beholde samme risikonivå. En sparerobot kan da gjøre en ellers tidkrevende prosess automatisk.

Les også: Slik fungerer vår sparerobot

Lavere pris

Forvaltningshonoraret til en sparerobot ligger typisk en halv prosent lavere enn hos tradisjonelle rådgivere. Det høres ikke mye ut, men kan utgjøre store summer dersom du sparer over lang tid. La oss ta Anne som et eksempel.

Hun sparer 100 000 kr med forventet årlig utvikling på 6,5 % før kostnader. Hos en sparerobot med for eksempel 0,5 % i honorar vil forventet saldo være 320 700 kr, mens hos en personlig rådgiver med 1 % i honorar bare 291 700 kr.

Fornuft og følelser

En av de store fordelene med roboten er at den ikke lar seg styre av følelser. Den stresser ikke over uro i markedene, men gjør rasjonelle valg til det beste for pengene dine. Tenk selv på hvordan du føler når det er uro i markedet. Det er lett å bli stresset er det ikke?

Den har derimot sine begrensninger. For eksempel kan det være fint å ha muligheten til å ha en samtale med en finansiell rådgiver. Det gir forvalteren en oversikt over ulike aspekter ved din livssituasjon, som skatt, familieliv og økonomisk planlegging. Dette kan bedre tilrettelegge for at du får riktig sparing tilrettelagt for deg.

Les også: Banken - Rådgiver eller selger?

Ja takk, begge deler!

For de fleste av oss er nok en kombinasjon av menneske og robot den beste løsningen. Kron har en løsning vi mener gir kunden det beste fra begge verdener. Sammen med Krons spareeksperter sørger vår sparerobot for at du som kunde får nesten gratis tilgang på profesjonelle finansielle rådgivere. Våre algoritmer sørger for lave priser og at du til enhver tid er investert i de beste fondene. Samtidig har du trygghet i at du alltid kan ta kontakt med oss hvis du ønsker veiledning eller har spørsmål slik at din sparing blir tilpasset nettopp deg.

Ta kontakt med oss på chatten om du har spørsmål til hvordan roboten vår jobber eller hvordan vi velger fond til nettopp deg.