God investeringskok i sommer

De virkelige solskinnsdagene uteble flere steder i landet – men det var fortsatt god kok i de globale aksjemarkedene i juli. For femte måned på rad steg S&P 500-indeksen, som består av de 500 største selskapene i USA.

I juli var det flere ting å glede seg over

Til forskjell fra tidligere i år, var det ikke bare tech-giganter som Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet (som eier Google) og Meta (som eier Facebook og Instagram) som dro lasset. Det var en bredere oppgang også for andre bransjer og selskaper. En høyere oljepris bidro til å løfte energiaksjer og Oslo Børs gjennom juli.

Dette, kombinert med lavere prisstigning også i Europa, gjør at flere forventer at sentralbankene snart når rentetoppen uten at dette vil utløse noen stor økonomisk nedtur eller krise.

Sterkere norsk krone

Her til lands gir høy norsk prisstigning utsikter til at norske styringsrenter fremover vil kunne stige mer enn utenlandske. I juli styrket den norske kronen seg med 4-5% mot dollar og euro.

For norske investorer bidro dette til at globale aksjer, på tross av solskinnsværet i finansmarkedet for øvrig, endte ned med i underkant av 2% i juli. Dette skjer fordi aksjene i dollar og euro blir mindre verdt i norske kroner.

Likevel: En sterkere krone kom nok godt med for de som valgte utenlandsferie i år.

Rentefond er månedens vinner

Det er de med høyest andel rentefond i fondspakkene sine som har hatt størst grunn til å smile. De gjorde det nemlig best i juli. For Kron-investorene, har fondspakkene gitt en avkastning på mellom 4 og 22% hittil i år. Totalt endte aksjedelen i fondspakkene i Kron med en avkastning på mellom +0,2 og –2,6% i måneden.

Topp 10 liste for selvvalgte fond i juli

  1. Kron Indeks Global
  2. KLP AksjeGlobal Indeks
  3. DNB Global Indeks
  4. Alfred Berg Nordic High Yield
  5. DNB Teknologi
  6. Storebrand Global Indeks
  7. Storebrand Indeks - Alle Markeder
  8. iShares Core S&P 500 UCITS ETF
  9. DNB Global Industrisektor Indeks
  10. DNB Europa Indeks