Gode nyheter for deg som vil spare til pensjon!

Vi har vel alle tenkt at vi burde begynne å spare til pensjon. Men i dag gjør kun 20 % det her til lands. Kanskje du allerede er blant disse – eller er du blant de fleste av oss som kan trenge en ekstra dytt for å komme i gang? Uansett har vi gode nyheter til deg. 1 november endret ordningen for individuell pensjonssparing (IPS) form og er blitt en mer gunstig spareform for mange.

Fordeler med IPS

Håvard Solheim, spareekspert i Kron, forteller at med den nye ordningen for IPS kan du få flere fordeler.
- Vi har tidligere ikke anbefalt IPS som sparealternativ fordi skatten ved uttak var for høy. Med de nye endringene gir IPS flere fordeler. Den viktigste fordelen er at du kan dra nytte av utsatt skatt.

Med IPS konto har du mulighet til å spare inntil 40 000 kr årlig og for 2017 får du opptil 9 600 kr eller 24 % i skattefradrag. Det gir deg mer penger å spare og dermed bedre utvikling på sparepengene dine. Du skatter heller ikke for kjøp og salg av fond og aksjer inne på kontoen. Dersom du har skattepliktig formue, kan IPS være gunstig da pengene inne på IPS er unntatt formuesskatt.

Fra du fyller 62 år kan du begynne å ta pengene ut av IPS kontoen. Du betaler alminnelig inntektsskatt på uttak, som ligger på 24 % i 2017 og vil være 23 % i 2018. Denne skattesatsen kan endre seg fra år til år, og det er skattesatsen det året du tar ut pengene som er gjeldende. Fordi du først skatter ved uttak, blir sparing gjennom IPS å regne som utsatt skatt – eller et rentefritt lån fra staten om du vil. Det gir bedre utvikling for pengene dine. På IPS kan du kjøpe ulike typer fond som aksjefond eller rentefond. Ulike fond forbindes med ulikt risikonivå. Slik kan du tilpasse risikoprofilen til situasjon.

IPS er ikke for alle

Pengene på IPS er låst til blir pensjonist som kan være en ulempe for mange.

- IPS er et flott tiltak for å spare til pensjon. Men vi anbefaler at du kun setter penger inn på IPS dersom du er sikker på at du ikke vil trenge dem før du blir pensjonist, da pengene er låst inntil du fyller 62 år, forklarer Håvard Solheim, Spareekspert i Kron

Hvis du derimot tenker at du kan komme til å trenge dem tidligere, for eksempel til bolig, familie, eller en regnværsdag, er ikke sparing i IPS den beste løsningen for deg.

Du bør uansett spare til pensjon

- Det er viktig å tenke på pensjonssparing tidlig. Fremtidens pensjonister kan ikke regne med å få samme verdi på pensjonen som i dag, forteller Håvard Solheim, spareekspert, Kron

Slik det ser ut i dag, bør du uansett spare til pensjon selv for å kunne opprettholde din livsstil inn i pensjonisttilværelsen. Selv om IPS ikke skulle være en god løsning for deg, bør du likevel spare til pensjon. En bedre løsning kan være å investere i fond der du har mulighet til å ta ut pengene i tilfellet du måtte trenge dem før du blir pensjonist. Er du under 34 år er sparing gjennom BSU og bolig den beste løsningen.

Opprett IPS med Kron i dag
Hvis du tror IPS er noe for deg, vil du som kunde i Kron få hjelp til å opprette en IPS konto, uten ekstra kostnader. Dersom du gjør det innen 28 desember, vil du få skattefordelen også for 2017. Vi hjelper deg gjerne dersom du lurer på om IPS er noe som passer for deg eller ikke. Les mer om IPS her .