Fått halv skatt på novemberlønna?

Det er mange som gleder seg til novemberlønna kommer. Da halveres skatten til mange av oss og vi får mer på kontoen enn vanlig. Dette kan være en god mulighet til å gjøre noen smarte grep for økonomien din.

Hvorfor er det halv skatt egentlig?

Det er Skatteetaten som gjør det mulig for arbeidsgivere å gi ansatte halvt skattetrekk på november- eller desemberlønningen. Det er ikke sånn at du slipper unna skatten, du betaler heller litt ekstra resten av året.

4 smarte ting å bruke pengene til

Det er klart at julen gjør at vi bruker litt mer penger enn vanlig, men samtidig kan det, med litt planlegging, være rom for litt ekstra sparing. Her er noen tips til hva det kan være lurt å gjøre.

  1. Betal ned dyr gjeld og regninger - Hvis du har dyr kredittkortgjeld og/eller forbrukslån er det alltid lurt å betale ned på dette først. Jo fortere du betaler, jo mindre blir det i renter. Det samme gjelder regninger. Dette høres sikkert kjedelig ut, men dette er det viktig å ha kontroll på.
  2. Bygg opp en buffer - Det er lurt å ha 2 eller 3 månedslønner spart opp i tilfelle vaskemaskinen eller bilen skulle bli ødelagt. Det gir også litt ekstra trygghet så du ikke trenger å låne av venner og familie.
  3. Fylle opp BSU - For deg som har BSU-konto kan det være lurt å sette inn litt ekstra for å sørge for at den fylles opp før nyttår. Da sørger du for å få skattefordelen på opptil 5.500 kroner. Dette gjelder kun for deg som er under 34 år og sparer til din første bolig. Maksbeløpet du kan spare i året er 27 500,-.
  4. Spare i fond - Hvis du har grei kontroll på både lån, BSU og eventuelle andre utgifter, kan du også vurdere å sette pengene i fond. Hvis du allerede er i gang med fondssparing kan du for eksempel justere opp beløpet du sparer hver måned, eller sette inn et større innskudd.

Det er også lov å kose seg

Disse rådene betyr selvfølgelig ikke at du ikke kan kose deg litt ekstra også, men har du en plan er det også lettere å kose seg uten dårlig samvittighet.