Har du fått feriepengene for i år?

I juni er det mange som gleder seg litt ekstra til lønning! Feriepenger kan føles litt som å vinne i lotto, selv om det er du selv som har spart opp pengene. Feriepenger gir deg mulighet til å kose deg litt ekstra, men det er også en sjanse til å gjøre noe lurt for fremtiden. Du kan for eksempel bruke litt av potten til å investere i fond. Er du allerede i gang med sparingen? Da kanskje du kan sette av litt mer enn du vanligvis gjør?

4 raske feriepenge-tips

1. Finn ut hvor mye du faktisk har fått i feriepenger

Hvor mye du får i feriepenger vil variere fra arbeidsplass til arbeidsplass. Beløpet skal være på minimum 10,2% av det du tjente i fjor, og beregnes ut ifra et minimumskrav på 4 uker og 1 dags ferie i året. Mange av oss har 5 ukers ferie, da vil du få 12% av det du tjente i fjor.

2. Betal alle vanlige utgifter først

Det første du bør gjøre når feriepengene kommer er å betale faste utgifter. Hvis du i tillegg har dyre forbrukslån, er det smart å betale ned på disse så fort som mulig. Det er kanskje kjedelig, men da slipper du unødvendige renter.

3. Sørg for å ha en buffer

De fleste eksperter anbefaler å ha en bufferkonto for uforutsette hendelser. I 2022 har prisene økt og rentene vil gradvis settes opp, det kan bety høyere utgifter for mange. Hvis du ikke har bygget deg opp en buffer, kan det være fint å sette av litt til dette.

4. Regn ut hvor mye du trenger til årets ferie

2022 er det første ferieåret siden pandemien hvor vi kan reise fritt til utlandet. Mange benytter nå muligheten til å ta igjen det tapte. Uansett hvor du skal er det smart å sette opp et reisebudsjett.

Noe til overs?

Er det noe du har hatt lyst på skikkelig lenge? Da er kanskje dette tiden å unne seg noe ekstra. Det kan også være smart å investere noe av feriepengene i fond. Over tid vil denne summen vokse seg større og større ved hjelp av rentes rente-effekten.

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil