Har du fått feriepenger?

I juni er det mange som gleder seg litt ekstra til lønning! Feriepenger kan føles litt som å vinne i lotto, selv om det er du selv som har spart opp pengene. Det gir deg mulighet til å kose deg litt ekstra, men det er også en sjanse til å gjøre noe lurt for fremtiden. Du kan for eksempel bruke litt av potten til å investere i fond. Er du allerede i gang med sparingen? Da kanskje du kan sette av litt mer enn du vanligvis gjør?

4 raske feriepenge-tips

1. Finn ut hvor mye du faktisk har fått i feriepenger

Ved å sammenligne det du har fått utbetalt i feriepenger med den vanlige lønnen din finner du fort ut hvor mye du har å rutte med. Feriepengene du får varierer fra arbeidsplass til arbeidsplass. Beløpet skal være på minimum 10,2% av det du tjente i fjor, og beregnes ut ifra et minimumskrav på 4 uker og 1 dags ferie i året. Mange av oss har 5 ukers ferie, da vil du få 12% av det du tjente i fjor.

2. Betal alle vanlige utgifter først

Det første du bør gjøre når feriepengene kommer er å betale faste utgifter. Hvis du i tillegg har dyre forbrukslån, er det smart å betale ned på disse så fort som mulig. Det er kanskje kjedelig, men da slipper du unødvendig høye renter.

3. Fyll opp bufferkonto

De fleste eksperter anbefaler å ha en bufferkonto for uforutsette hendelser, som foreksempel hvis vaskemaskinen skulle ryke. I 2023 har prisene økt mye og rentene går fortsatt oppover, det innebærer høyere utgifter for de fleste. Hvis du ikke har bygget deg opp en buffer, kan det være lurt å sette av noe av pengene til dette.

4. Legg av penger til årets ferie

2023 blir et dyrere ferieår da både matvare- og flypriser har økt mye. For deg som har tenkt deg utenlands gjør en svak norsk krone at du får mindre for pengene Uansett hvor du skal er det smart å sette opp et feriebudsjett. Det trenger ikke å være avansert, bruk noen minutter til å skrive ned ca. hva du tror du vil bruke på reise, opphold, mat og aktiviteter.

Noe til overs?

Hvis du ser at du har litt til overs kan det være lurt å investere noe av feriepengene i fond. Over tid vil denne summen vokse seg større og større ved hjelp av rentes rente-effekten.

Husk at alle monner drar!

Sjekk hvor mye pengene dine kan vokse i fond

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil