Har du feil fond? 3 enkle tips for å sjekke

Kanskje investerte du i fond med mål om å kjøpe en hytte, spare til pensjon eller rett og slett skape en trygg fremtid. Underveis kan livssituasjonen din ha endret seg eller fondene kan ha «mistet futten» og sluttet å prestere slik de gjorde før. Har du fortsatt de investeringene som passer deg og dine mål? Og har du de rette fondene? Ta en titt på vår sjekkliste.

1. Ikke vær lojal - bytt fond

Hvis fondet ikke har levert etter forventningene så kan du vurdere andre alternativer. Det kan også være at fondets investeringer eller dine interesser har endret seg og det dermed ikke er en match lenger. For eksempel kan du har fått mer tro på teknologiselskaper og heller vil investere pengene dine i det. Sørg alltid for at fondene du er investert i gjør den jobben du ønsker.

2. Hold balansen – bytt fond

I fondssparing snakker vi ofte om å ha den rette sammensetningen av forskjellige fond, for eksempel 30 % rentefond og 70 % aksjefond. Denne fordelingen kan bli skjev etter noen år og etter hvert som fondene utvikler seg. Hvis aksjefondene vokser mye raskere enn rentefondene så vil plutselig investeringene dine bestå av mer enn 70 % aksjefond. Da er det på tide å rebalansere og bytte fond. Dette for å beholde risikoen du vil ha.

Les også: Fondskuppet du ikke bør gå glipp av!

3. Nytt liv – bytt fond

Når du investerte i fondene første gangen så var det kanskje fordi du skulle bruke pengene på et nytt hus. Nå har det gått 10 år, du tjener mer penger, har samboer og tenker å spare pengene til pensjonen. Du kan derfor kanskje tåle større risiko fordi du har en mye lenger tidshorisont. Da er det på tide å se på investeringene du har og se om du egentlig har riktig fond for din livssituasjon og dine mål. Hvis situasjonen endrer seg så bør også investeringene endre seg.

Vi i Kron hjelper deg gjerne med å ta en vurdering av fondene du har i dag for å se om de er riktig for din situasjon. Som uavhengige rådgivere setter vi alltid sammen en plan som er tilpasset deg.

Som en av få norske aktører vil vi automatisk rebalansere fondene dine så du holder stø kurs mot dine sparemål. Alle som investerer får automatisk aksjesparekonto og dette sikrer at du får mindre skatt. Du kan bare slappe av og få nyttige oppdateringer i appen om investeringene dine. Ta kontakt med oss på chatten hvis du vil vite mer.

Lurer du på hvor mye du bør spare i fond? Ta Sparetesten og få svaret på et par minutter.